Fost ministru al Economiei: Notele de ministru aprobate în mandatul meu nu generează statului niciun fel de prejudiciu

Fost ministru al Economiei: Notele de ministru aprobate în mandatul meu nu generează statului niciun fel de prejudiciu
Publicat: 26/03/2013, 14:33
Actualizat: 03/04/2019, 03:37

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton afirmă că notele de ministru aprobate în timpul mandatului său „se referă la relații între companiile de stat, nu au nicio legătură cu controversatele contracte din energie și nu generează statului niciun fel de prejudiciu”, transmite corespondentul Mediafax.

Ion Ariton a transmis, marți, un comunicat de presă în care face precizări cu privire „la informațiile publicate în presă în legătură cu activitatea de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri”.

„Sistemul Energetic Național (SEN) a fost conceput și funcționează ca un sistem național unitar, în care producția de energie electrică este asigurată aproape în totalitate de către companii energetice la care statul este proprietar. Pentru asigurarea consumului, este obligatoriu să funcționeze trei categorii de producători de stat, pe bază de surse hidro, nuclear și termo, la care s-au adăugat producători din surse regenerabile alternative. Buna funcționare și echilibrarea acestui sistem se realizează prin decizii administrative, care vizează doar activitatea companiilor de stat și nu distorsionează piața de energie”, afirmă Ariton.

Ariton susține că notele de ministru aprobate în perioada mandatului său „se referă la relații între companiile de stat, nu au nicio legătură cu controversatele contracte din energie și nu generează statului niciun fel de prejudiciu”.

De asemenea, Ariton atrage atenția asupra faptului că activitatea Ministerului Economiei a fost apreciată favorabil pe durata mandatului său.

„Nicio autoritate a statului nu poate ignora evaluarea pozitivă a activității Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în perioada mandatului meu, pe care au făcut-o cele mai importante organisme internaționale Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Comisia Europeană sau Fondul Proprietatea”, declară Ariton.

Hidrolectrica a înregistrat pierderi totale de 553,1 milioane lei, în 2009-2011, din cauza diferenței dintre prețul de vânzare a energiei electrice și cel la care compania a cumpărat la rândul ei electricitate prin contracte bilaterale, la intervenția ilegală a conducerii Ministerului Economiei.

Constatarea este inclusă în raportul întocmit de Corpul de Control al Guvernului în urma verificărilor făcute la Hidroelectrica.

În raport sunt indicate drept vinovate persoane care au ocupat funcții de conducere în Ministerul Economiei, printre care foștii miniștrii Adriean Videanu și Ion Ariton, precum și fostul secretar de stat Tudor Șerban.

În document se arată că, în perioada 2009-2011, Hidroelectrica a achiziționat de la alți producători de energie electrică, în baza unor contracte bilaterale, o cantitate de energie electrică de 7.871.495 MWh, iar de pe celelalte piețe (piața pentru ziua următoare, piața de echilibrare și ca parte responsabilă cu echilibrarea), cantitatea de 2.584.355 MWh.

Din cauza faptului că prețurile cu care Hidroelectrica a cumpărat, în baza contractelor bilaterale, energie electrică de la producători de energie din alte surse decât hidro au fost superioare prețului mediu la care societatea a vândut, la rândul ei, energie electrică, compania a înregistrat, ca urmare a vânzării energiei electrice achiziționate în perioada 2009 – 2011, o pierdere totală în sumă de 553,1 milioane lei, pierdere ce a fost atenuată de profitul în valoare de 108,9 milioane lei obținut de societate din vânzarea cantităților de energie electrică achiziționate de pe celelalte piețe de energie.

Ca urmare, pierderea înregistrată de Hidroelectrica din vânzarea întregii cantități de energie electrică ce a fost achiziționată în perioada 2009 – 2011 de pe toate piețele de energie (10.455.850 MWh), a fost în cuantum de 444,2 milioane lei.

Inspectorii guvernamentali arată că pierderea a fost determinată de anumiți factori principali, și anume intervenția ilegală a unor persoane care au ocupat funcții de conducere în Ministerul Economiei- ministru și secretar de stat – care au avizat și aprobat, după caz, note/memorandumuri ce au stat la baza încheierii de contracte/acte adiționale având ca obiect cumpărarea de energie electrică de către Hidroelectrica în condiții păgubitoare pentru societate și acceptul reprezentanților Hidroelectrica de a sprijini interesele financiare ale producătorilor de energie din alte surse (mai ales producători de energie electrică pe baze termo), materializat în încheierea și derularea unor contracte de vânzare – cumpărare a energiei electrice/acte adiționale în favoarea acestor producători, contracte din executarea cărora societatea a înregistrat pierderi foarte mari.

Intervenția persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Economiei în legătură cu stabilirea condițiilor contractuale și a prețului energiei electrice cumpărată de Hidroelectrica de la alți producători, în condiții păgubitoare pentru companie, s-a realizat prin încălcarea dispozițiilor legale și a altor norme incidente, deoarece avizarea și aprobarea notelor/memorandumurilor privind încheierea/modificarea contractelor de vânzare – cumpărare a energiei electrice reprezintă o imixtiune în activitatea operatorilor economici aflați sub autoritatea ministerului si constituie un act care limitează libertatea comerțului și autonomia agenților economici, act interzis, în mod expres, de Legea concurenței.

În același timp, prin avizarea și aprobarea notelor/memorandumurilor și fixarea condițiilor contractuale, persoane din conducerea Ministerului Economiei și-au depășit atribuțiile de serviciu prevăzute de lege și au influențat, în mod direct, formarea prețului pe piața energiei electrice, fapt interzis de Legea energiei electrice.

Fostul ministru Ion Ariton este acuzat, în raport, că a intervenit, în mod direct, în favoarea Termoelectrica, Compelxului Energetic Craiova, Complexului Energetic Turceni, Electrocentrale Deva, SNLO Oltenia, Nuclearelectrica, în relația contractuală a acestor companii cu Hidroelectrica, și a cauzat prejudicii totale de 169,8 milioane lei pentru Hidroelectrica.

În raport se afirmă că faptele foștilor miniștri Adriean Videanu și Ion Ariton, precum și ale foștilor secretari de stat Tudor Șerban și Claudiu Stafie, ca și ale directorului general Hidroelectrica și altor reprezentanți ai companiei pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Corpul de control al primului-ministru va sesiza Direcția Națională Anticorupție în legătură cu operațiunile sau actele ilicite constatate în urma desfășurării acțiunii de control la Hidroelectrica, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată, să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor respective și asupra vinovăției.

Raportul va fi transmis și Consiliului Concurenței, pentru verificarea modului în care intervențiile persoanelor din conducerea Ministerului Economiei în activitatea comercială a Hidroelectrica și în relațiile contractuale dintre această societate și alți agenți economici au afectat libertatea comerțului, autonomia agenților economici și mediul concurențial.

Raportul va fi transmis inclusiv Serviciului Român de Informații, „spre informare”.

Premierul Victor Ponta anunțase anterior că Guvernul va trimite către Direcția Națională Anticorupție un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro și a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu și PDL”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată