ANAF și CFR Marfă vor prelua datorii CFR SA în valoare de peste 162 de milioane de euro

ANAF și CFR Marfă vor prelua datorii CFR SA în valoare de peste 162 de milioane de euro
Publicat: 09/04/2013, 14:58
Actualizat: 30/07/2014, 15:31

ANAF va prelua un debit restant, în cuantum de 119 milioane lei, pe care CFR SA îl înregistrează la AVAS, iar ulterior CFR Marfă va prelua o datorie de 605,9 milioane lei pe care CFR SA o are la ANAF, scăzută din sumele datorate de transportatorul de marfă administratorului rețelei feroviare, scrie Mediafax.

Astfel, CFR SA va fi scutită de la plata unor datorii totale în valoare de circa 725 de milioane de lei, echivalentul a 162,8 milioane de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro.

Prevederile sunt incluse într-un proiect de ordonanță de urgență pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale, elaborat de Ministerul Transporturilor.

„Având în vedere că reducerea arieratelor către bugetul general consolidat este una dintre țintele convenite prin Scrisoarea de intenție și Memorandumul tehnic de înțelegere din Aranjamentul Stand-by de tip preventiv dintre România și Fondul Monetar Internațional, pentru asigurarea încadrării în acest obiectiv este necesară promovarea măsurilor propuse prin prezentul act normativ. Neîncadrarea în ținta de reducere a arieratelor convenită cu acesta ar avea drept consecință derularea cu dificultate a Aranjamentului Stand-by”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Caracterul de urgență este justificat de necesitatea adoptării acestei măsuri în vederea stingerii creanțelor către bugetul de stat, atenuând astfel și impactul social al proceselor de restructurare și reorganizare a societăților comerciale, arată autorii documentului.

Intrarea în vigoare a acestui act normativ va conduce la diminuarea datoriilor CFR Marfă către CFR SA și ale CFR SA către Agenția Națională de Administrare Fiscală, potrivit notei de fundamentare.

Sursele guvernamentale au declarat vineri agenției MEDIAFAX că CFR Marfă va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei părți din sumele pe care operatorul feroviar de marfă le are la compania de infrastructură, iar creanțele bugetare vor fi convertite în acțiuni, astfel că veniturile din privatizarea transportatorului feroviar de marfă vor intra la buget.

„Va fi o ordonanță de urgență prin care CFR Marfă va prelua datoria de 606 milioane lei pe care CFR Infrastructură (CFR SA, n.r.) o are la ANAF. Prin această operațiune, ANAF va descărca pe CFR Infrastructură de creanță, iar CFR Marfă își va stinge parțial datoria pe care o are la CFR Infrastructură. În pasul al doilea, statul va putea transforma datoriile preluate în acțiuni, în vederea privatizării. Prin această procedură se scad semnificativ și arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, și se completează și veniturile bugetare”, au afirmat sursele.

Potrivit strategiei de privatizare a CFR Marfă, aprobată de Guvern în luna februarie, CFR Marfă înregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget și 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalități de întârziere și restanțe către furnizori privați.

Anunțul de privatizare publicat vineri de Ministerul Transporturilor stabilește că licitația pentru pachetul de 51% din acțiunile CFR Marfă va porni de la un preț de 798,05 milioane lei (180 milioane de euro), iar câștigătorul va fi stabilit la jumătatea lunii iunie.

Potrivit ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, evaluarea companiei a avut în vedere transformarea în acțiuni a tuturor datoriile pe care compania le are la stat, până la privatizare.

El a adăugat că datoriile CFR Marfă se ridică la 1,5 miliarde lei, iar Comisia Europeană consideră transformarea obligațiilor financiare în acțiuni ajutor de stat, care nu este permis decât în contextul privatizării.

CFR SA a anunțat, luni, că în urma efectuării plăților pentru contribuțiile obligatorii către bugetul consolidat, și-a redus datoriile cu 13% în primul trimestru, de la 620 milioane lei la 540 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Mărturiile cutremurătoare ale italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca moarte. "M-am apropiat de...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Mărturiile dureroase ale italienilor care au asistat la moartea celor două tinere înghițite de viitură:...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Cod Rutier 2024. Nu-ți reînnoiește permisul. Ce vedere trebuie să aibă șoferii
Viața la bloc. Ce pățești dacă ți se strică centrala
Cum au arătat nașii Anca Sigartău și Dragoș Pandele la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Astăzi se împlinesc 241 de ani de când omenirea a dezvoltat prima tehnologie de zbor...
×