Protest inedit la Cluj. Ce au făcut locuitorii unei străzi pline de gropi

Protest inedit la Cluj. Ce au făcut locuitorii unei străzi pline de gropi
Publicat: 15/04/2013, 00:07
Actualizat: 02/08/2014, 17:47

Locuitorii unei străzi de la periferia municipiului Cluj-Napoca au protestat, duminică, „prin muncă”, nemulțumiți că Primăria nu le-a reparat strada și au astupat singuri gropile, aducând pietrișul cu căruța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 40 de locuitori de pe strada Sopor, situată la periferia Clujului, s-au adunat, duminică, și au început să astupe gropile de pe stradă cu pietriș pe care l-au descărcat din căruțe și dintr-o camionetă, într-o acțiune de „muncă voluntară și protest civic”.

Mihai Șerban, organizatorul acțiunii, spune că strada Sopor se află la o distanță de patru kilometri de capătul unei linii de transport în comun din Cluj-Napoca, iar locuitorii plătesc taxe și impozite la Primărie, dar nu sunt tratați la fel ca alți contribuabili.

„Răbdarea noastră a ajuns la ultima limită. Am hotărât să facem ceva: pentru noi și apoi pentru a transmite un semnal Primăriei că trebuie să se ocupe și de această comunitate de pe strada Sopor. Am decis să ne reparăm singuri strada, dacă autoritățile nu o fac, într-o acțiune de muncă voluntară și protest civic. Am protestat prin muncă pentru că Primăria nu ne repară strada. Locuim la o distanță de patru kilometri de capătul liniei de transport în comun de troleibuz din cartierul Gheorgheni, aparținem de municipiul Cluj-Napoca și plătim impozite și taxe la fel ca alți locuitori, dar nu suntem tratați ca alți contribuabili. Este inadmisibil ca această stradă de pământ să devină impracticabilă, să fie plină de gropi. Pentru șoferi este un adevărat calvar să circule”, a afirmat Șerban.

El a mai spus că strada Sopor este reparată de Primărie o dată pe an, când se astupă gropile cu balastru, dar reparația ține două luni.

„Zece luni pe an suntem obligați să trecem peste aceste gropi și să ne facem praf mașinile. Sunt copii care merg la școală în municipiul Cluj-Napoca și este un microbuz pentru transportul acestora, dar de multe ori mașina este stricată din cauza stării drumului și a gropilor. Noi așteptăm, în urma protestului, ca Primăria Cluj-Napoca să fie, cu adevărat, interesată de strada noastră și să găsească o soluție pentru a întreține strada într-o formulă acceptabilă. Nu dorim asfalt, nu dorim patru benzi, dar dorim un drum decent”, a adăugat Șerban.

Ana Iașcău are 72 de ani și locuiește pe strada Sopor din 1994. Ea a venit, duminică, alături de vecini și, cu o lopată în mână, a împrăștiat pietrișul dintr-o căruță.

„Am făcut cereri peste cereri la Primăria Cluj-Napoca să se repare strada asta, dar ni s-a spus că nu sunt bani. Dacă Primăria nu este în stare, am hotărât să ne facem singuri drumuri și am luat pietriș din zonă cu care astupăm gropile, să putem circula cu mașina”, a spus Iașcău.

Un alt locuitor de pe strada Sopor, Gheorghe Căpușan, s-a plâns că a cheltuit peste 10.000 de lei anul trecut pentru a-și repara mașinile stricate din cauza drumului.

„Nu dorim să arate strada noastră ca una din centru orașului, dar bunul simț să îl aibă Primăria”, a menționat el.

Și Kiss Francisc spune că nu este normal ca străzi din satele și comunele de lângă Cluj-Napoca să fie asfaltate, iar o stradă din municipiu să fie una de pământ, iar gropile să fie astupate cu pietriș.

„Suntem în epoca de piatră, la patru kilometri de capătul liniei de troleibuz. Nu este normal așa ceva”, a spus Kiss.

Pe strada Sopor locuiesc aproximativ 50 de familii.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că strada Sopor va fi inclusă în programul de reabilitare și asfaltare a municipalității după ce, în zonă, vor fi introduse utilitățile.

„Strada nu poate fi asfaltată până ce companiile din domeniu nu își finalizează propriile lucrări de introducere a utilităților. În prezent se lucrează la introducerea rețelei de apă. Întâi se introduc utilitățile, apoi se asfaltează strada. Primăria derulează lucrări de întreținere a străzii Sopor cu material de umplere a gropilor, cilindrare și tasare”, a spus Buzatu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×