Bucureștiul ar putea avea o linie de transport suspendat. Proiectul care vrea să aducă telecabine în Capitală pe bani europeni

Bucureștiul ar putea avea o linie de transport suspendat. Proiectul care vrea să aducă telecabine în Capitală pe bani europeni
Publicat: 23/04/2013, 19:53
Actualizat: 04/07/2013, 02:17

Bucureștiul a fost invitat să aplice la un proiect cu fonduri europene ce presupune realizarea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine, potrivit unui proiect de hotărâre, ce va fi discutat vineri de consilierii municipali.

Potrivit directorului Direcției Transporturi, Drumuri și Sistematizarea Circulației din Primăria Municipiului București, Ion Dedu, municipalitatea a primit, în luna februarie, de la compania Overland Transport Systems (OTS) din Anglia, urmare a unei recomandări a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, invitația de a participa la proiectul „Overland Transport Systems – Sisteme de Transport Suspendate”.

Astfel, Municipiul București a fost invitat să aplice pentru fonduri europene în vederea realizarii sistem de transport suspendat, ce are capacitatea sa transfere un mare număr de călători în interiorul și împrejurul orașului.

„Proiectul, aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, oferă municipalității posibilitatea de a participa la selecția organizată la Bruxelles, implementarea acestuia fiind condiționată de decizia reprezentanților de la Bruxelles. Dacă Bucureștiul va fi selectat pentru implementarea proiectului, municipalitatea va aplica pentru obținerea finanțării puse la dispoziție de Uniunea Europeană”, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, Ion Dedu.

Alături de București, alte trei orașe au fost propuse pentru implementarea acestui proiect, respectiv Cluj-Napoca, Budapesta și Chișinău.

Proiectul pilot are în vedere un traseu pe o distanță de maxim 10 kilometri. Cabinele vor putea să transporte cel mult patru persoane sau un scaun cu rotile și o persoană, maxim două. Greutatea maximă ce va putea fi transportată este de 400 de kilograme, viteza medie de transport, de 50 de kilometri pe oră, iar numărul maxim al călătorilor transportați pe oră, pe fiecare direcție de mers – de aproximativ 5.000 de persoane.

„Ținând cont de faptul că rețeaua este în dezvoltare, ea va oferi o varietate de destinații pe măsură ce avansează, dar în comparație cu traficul rutier urban pe căile suspendate se va rula neîntrerupt către stația de destinație aleasă. Sistemul va fi proiectat la cele mai înalte standarde de siguranță și va fi rapid, confortabil și energo-eficient (sistem electric)”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Telecabinele vor utiliza o sursă electrică externă, acestea urmând să se succeadă la o distanță de 10 metri. Toate cabinele vor fi echipate cu instalație de încălzire, aer condiționat, cu camere de supraveghere video în interior sau în exterior.

„Selecția destinației se va face prin atingerea tastelor pe un ecran sau prin recunoașterea vocii”, se mai arată în document.

Potrivit lui Dedu, linia – traseu va fi parte a unei rețele urbane înscrise într-un areal situat de-a lungul și deasupra străzilor și cursurilor de ape, la o înălțime medie de 10 – 15 metri de la nivelul solului.

Liniile – traseu se ramnifică și coboară în zona punctelor de oprire intens circulate, care vor avea acces ușor, fie de la nivelul străzii ce are corespondent traseul, fie în incinta marilor centre comerciale, a gărilor, a terminalelor de aeroporturi, sau alte pucte pe care municipalitatea le va stabili.

„OTS va completa sistemele de transport urban existente și va funcționa de-a lungul liniilor de cale ferată, tramvaie, autobuze, furnizând schimburi intermodale, ca în cazul transferului de la un sistem de transport la altul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii generali, municipalitatea va aplica pentru obținerea fondurilor, urmând să primească un răspuns în luna iunie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
„Acord istoric” anunțat între Airbus și Arabia Saudită
×