CE despre România: Arieratele și progrese limitate în zona companiilor de stat pot afecta deficitul bugetar

CE despre România: Arieratele și progrese limitate în zona companiilor de stat pot afecta deficitul bugetar
Publicat: 03/05/2013, 18:16
Actualizat: 03/05/2013, 18:16

Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate în restructurarea companiilor de stat și noi corecții în ceea ce privește absorbția fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al României, aflat sub 3% și pe un trend descrescător, avertizează Comisia Europeană (CE), informează Mediafax.

Tendința clară de menținere a deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB este una dintre condițiile Comisiei pentru a recomanda Ecofin scoaterea României din procedura de deficit excesiv.

Executivul comunitar se așteaptă ca deficitul bugetar să rămână sub 3% în perioada prognozată, 2013-2014, după ce România a reușit să ajungă la 2,9% anul trecut, însă riscurile persistă.

„Principalele riscuri pentru buget în perioada prognozată sunt: noi posibile corecții financiare legate de absorbția fondurilor europene sau de finnațarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare; reluarea acumulării de arierate în a doua jumătate a anului 2013 și posibil în 2014, mai ales la nivel local; precum și progrese limitate în restructurarea companiilor de stat, care ar putea pune presiune pe buget”, se arată prognoza economică de primăvară a executivului comunitar.

Impactul bugetar al corecțiilor financiare pe fonduri europene decise la sfârșitul anului trecut a fost compensat de veniturile din vânzarea de licențe de telecomunicații.

CE anticipează un deficit bugetar de 2,6%, calculat conform standardelor ESA95, pentru anul în curs și de 2,4% pentru anul următor. Precedentul raport privind perspectivele economice la nivelul UE, publicat la începutul anului, lua în calcul un deficit bugetar de 2,4% pentru acest an și de 2,2% pentru anul următor.

„În urma alegerilor de la sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat bugetul în februarie 2013, țintind un deficit de 2,4%. Totuși, câștigurile din prioritizarea proiectelor de investiții și impactul pachetului de măsuri privind veniturile sunt estimate, în prezent, să fie mai limitate decât a fost luat în calcul anterior”, se arată în raportul Comisiei.

Deficitul bugetar pentru anul următor, susținut de accelerarea dezvoltării economice și presupunând menținerea actualelor politici, este prognozat la 2,4%, în timp ce datoria publică urmează să se stabilizeze sub 39% din PIB în perioada 2013-2014.

Ministerul Finanțelor Publice a informat la începutul anului că Ecofin ar putea adopta în mai-iunie decizia finală de abrogare a deficitului excesiv, după confirmarea datelor privind execuția bugetară și în funcție de o analiză privind posibilitatea ca România să aibă o tendință clară pe termen mediu de a menține deficitul sub limita de 3% din PIB.

După îndeplinirea acestor condiții de către România, CE ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv, cu o decizie finală în lunile mai – iunie.

Decizia Ecofin privind existența deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecință, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum și alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, ușor peste ținta stabilită cu Fondul Monetar Internațional.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună