Oprescu: Avem primul centru din țară unde părinții își pot lăsa copiii șase ore în caz de urgență

Oprescu: Avem primul centru din țară unde părinții își pot lăsa copiii șase ore în caz de urgență
Publicat: 01/06/2013, 18:15
Actualizat: 28/04/2019, 17:45

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că municipalitatea a dat în funcțiune primul centru din țară unde părinții își pot lăsa copiii maximum șase ore în situații de urgență, aici fiind și un „spital” în care pot fi reparate jucăriile stricate, precum și un „muzeu” al jucăriilor.

Centrul în care părinții își pot lăsa copiii maximum șase ore pentru situații de urgență, „spitalul” și „muzeul” jucăriilor fac parte din creșa „Curcubeul Magic”, inaugurată sâmbătă, de Ziua Copilului, în prezența primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„«Curcubeul Magic» este cea de-a douăsprezecea creșă realizată de Primăria Capitalei. Avem în total 700 de locuri în aceste creșe. Creșele au fost deschise în cadrul programului european «Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunități de angajare pentru tine». În toamnă vom mai deschide una, la Apărătorii Patriei, și tot acolo vom face un mall social. Nu ne vom opri aici cu creșele, ci vom continua, și nu pentru că am ceva cu cifra 13, ci pentru că avem nevoie de creșe”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

În centru sunt amenajate săli unde pot fi aduse jucării, chiar și cele sticate. Jucăriile sunt reparate și apoi donate copiilor cu dizabilități. Și pentru ca unitatea să îi inspire pe copii, jucăriile stricate sunt duse la „spitalul jucăriilor”. Acolo, „medici” pricepuți se ocupă de fiecare jucărie și „o fac bine”, după care o trimit în dar unui copil care are mare nevoie de ea.

Câte o mostră din jucăriile reparate rămâne în centru, în sala intitulată „Muzeul jucăriilor – Mansarda cu povești”. Copiii și părinții lor pot vedea la „muzeu” o vitrină cu jucării intitulată „așa nu”, jucării ce nu ar trebui cumpărate niciodată, dar și una cu jucării educative. Jucăriile păstrate în expoziție sunt grupate pe categorii de vârste, de la bebeluși până la cei de cinci – șase ani.

Spațiul muzeului va fi pus la dispoziția părinților, gratuit, pentru serbarea zilelor de naștere a copiilor, în fiecare weekend. În cea de a treia sâmbătă a fiecărei luni, copiii între cinci și șapte ani vor putea petrece noaptea în „muzeul jucăriilor”, sub atenta supraveghere a pedagogilor.

Exponatele muzeului vor fi schimbate lunar. Până în prezent, peste 5.000 de jucării reparate au ajuns la copii, a spus directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simean.

„Este o idee formidabilă spitalul de jucării. O ideea nouă care face plăcere oricui. Vom încerca să extindem proiectul, este minunat”, a spus primarul Sorin Oprescu la finalul vizitei în centru.

Oprescu a adăugat că nu va renunța nici la ideea de a construi un spital de copii, în curtea Spitalului „Victor Gomoiu”, care va fi dotată la standarde europene.

„Vom reamenaja clădirea veche și vom face săli de conferințe medicale, de întruniri medicale, iar spitalul nou va avea tot ce-i trebuie unei unități sanitare moderne”, a precizat edilul.

Oprescu a spus că sunt creșe în toate sectoarele Capitalei, mai puțin în Sectorul 2.

„Avem în plan, prin proiect, 780 de locuri în creșe, dar vom ajunge la 1.000, pentru că cea de la Apărătorii Patriei va fi foarte mare. Va și un mall social, după modelul celui pe care l-am văzut la Ankara. În Turcia, copiii lucrau dimineața în diverse locuri, aveau cam 14-15 ani, apoi veneau la centru, făceau sport și diverse activități, mâncau și plecau acasă. Cred că acest centru ar putea fi gata până la sfârșitul acestuia an”, a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul general a mers apoi în Parcul Herăstrău și în Parcul Cișmigiu, unde Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București a organizat mai multe activități distractive pentru copii, la ora 21.00 urmând să fie lansate o sută de lampioane care reprezintă dorințele supereroilor.

Primarul Sorin Oprescu a fost întrebat dacă își amintește care a fost primul dar primit de 1 Iunie și a spus că a primit o bicicletă.

De 1 Iunie, Oprescu le-a urat copiilor să fie sănătoși, să crească mari și să păstreze veșnic frumusețea de neegalat a copilăriei.

De Ziua Copilului, în Parcul Cișmigiu sunt organizate ateliere, jocuri și concursuri, iar prințese, pirați, clovni și magicieni au transformat aleile într-o lume de poveste. Pe Insula Veseliei, copiii pot construi păpuși, pot deveni maeștri Origami, pot desena și modela împreună cu artiștii plastici. În Foișor, copiii sunt pictați pe față și coafați, iar în toate zonele parcului sunt spectacole. Distracția va continua duminică în Cișmigiul Copiilor.

În Parcul Herăstrău, Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret a organizat Festivalul Copiilor. La intrarea dinspre strada Charles de Gaulle sunt spectacole de muzică și dans susținute de copii, de magie și de teatru, concursuri și jocuri precum „Șotronul”, „Întrecere cu sacii”, Țară, țară vrem ostași”, „Rațele și vânătorii”. Copiii pot participa la o demonstrație inedită de dresaj canin și ecvestru susținută de Jandarmeria Română.

Totodată, copiii au acces gratuit la Grădina Zoologică în 1 și 2 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×