Pavelescu: PNȚCD va iniția mai multe demersuri pentru schimbarea formei de guvernământ în monarhie constituțională

Pavelescu: PNȚCD va iniția mai multe demersuri pentru schimbarea formei de guvernământ în monarhie constituțională
Publicat: 16/06/2013, 08:31
Actualizat: 09/05/2019, 01:19

Liderul PNȚCD Aurelian Pavelescu a anunțat, sâmbătă, că partidul va demara o serie de acțiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituțională, prin sesizarea Curții Constituționale,a Comisiei de la Veneția și declanșarea unei campanii de strângere de semnături.

Pavelescu a declarat, în urma ședinței Comitetului Național de Conducere al PNȚCD, că vor fi inițiate o serie de demersuri pentru a fi declanșată o consultare populară în urma căreia alegătorii să se pronunțe asupra formei de guvernământ.

El a precizat că va fi realizată o solicitare oficială către comisia de revizuire a Constituției pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentală, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernământ.

Pavelescu a mai susținut că PNȚCD va sesiza direct Curtea Constituțională pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra în contradicție cu alte prevederi ale legii fundamentale care oferă poporului liberatatea de a-și exprima suveranitatea, prevăzute la articolul 2 din Constituție.

Un alt demers vizează o sesizare adresată pe aceeași temă Comisiei de la Veneția, iar alta președintelui Traian Băsescu, care să sesizeze la rândul său Curtea Constituțională și să demareze procedurile pentru declanșarea unui referendum privind forma de guvernământ.

Totodată, Aurelian Pavelescu a arătat că va fi declanșată o campanie de strângere a 500.000 de semnături care să permită declanșarea unei revizuiri a Constituției, astfel încât poporul să se poată exprima asupra opțiunii privind monarhia constituțională.

Pavelescu a evitat să se pronunțe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituțional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

Președintele Băsescu a declarat, marți, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susținere de 15%-18%, el menționând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituției.

Întrebat ce crede despre alianța DA, alcătuită din partidele reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu și Aurelian Pavelescu, Băsescu a spus că în locul președintelui PNȚCD, el ar lua în mână steagul monarhiei.

„Nu știu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu dacă aș fi fost în locul domnului președinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. Dacă eram în locul lui Pavelescu, președinte al PNȚCD. Pentru că PNȚCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiștii nu mai sunt 3% câți erau în vremea răposatului Coposu. Monarhiștii eu cred că sunt 15%-18% în momentul de față și vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislație. Eu am avut tentația să adaug la a treia întrebare sau a patra. Una era legată de introducerea votului prin corespondență și a doua dacă sunteți de acord cu un regim de monarhie”, a spus președintele.

El a adăugat că acest lucru nu a fost posibil pentru că articolul 148 din Constituție și articolul 3 din Legea referendumului interzic întrebări legate de schimbarea regimului constituțional.

„Dar ca om politic eu am o curiozitate. Și va trebui să găsim formula să știm și altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de față? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam știți despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condițiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, și nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică”, a spus șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia