Departamentul de Stat al SUA este acuzat că a mușamalizat scandaluri sexuale, trafic de droguri și interogatorii care i-au făcut pe proprii angajați să încerce să-și ia viața

Departamentul de Stat al SUA este acuzat că a mușamalizat scandaluri sexuale, trafic de droguri și interogatorii care i-au făcut pe proprii angajați să încerce să-și ia viața
Publicat: 20/06/2013, 13:33
Actualizat: 05/07/2013, 12:39

Serviciul Diplomatic de Securitate din cadrul Departamentului de Stat al SUA este acuzat că a mușamalizat mai multe anchete privind scandaluri sexuale în rândurile angajaților săi, după ce televiziunea americană CBS News a dezvăluit un document intern referitor la aceste abateri. Serviciul respectiv se ocupă de siguranța celor peste 70.000 de diplomați americani din străinătate și a secretarului de stat al SUA. Dezvăluirile din SUA au fost preluate și de BBC.

Nota internă a Inspectorului General din guvernul federal al SUA arată că mai multe anchete interne au fot influențate, manipulate sau pur și simplu anulate. Documentul obținut de CBS dă exemplu 8 astfel de cazuri. Printre ele se numără acuzațiile la adresa unui angajat al Departamentului de Stat de la Beirut, care ar fi agresat sexual alți angajați locali din stafful de securitate, dar și acuzația că membrii echipei de securitate a fostului Secretar de Stat al SUA, Hillary Clinton, ar fi angajat prostituate în timpul deplasărilor din străinătate, problema fiind de natură „endemică”.

O altă dezvăluire din document arată că în jurul ambasadei SUA din Bagdad, Irak, funcționa o rețea ascunsă de traficanți de droguri, care îi aproviziona și pe angajații echipei de securitate de la ambasadă.
Mai mulți angajați ai Serviciului Diplomatic de Securitate s-au plâns Inspectorului General că șefi din Departamentul de Stat le-au spus să înceteze anchetele. Oficiul Inspectorului General este o instituție a Guvernului SUA care echivalează cu un Corp de Control asupra tuturor instituțiilor guvernamentale americane.

„Am fost foarte deranjați. Ne așteptăm să asistăm la influențări, însă gradul acesteia și nivelul atât de înalt la care a ajuns a fost foarte deranjant”, a declarat Aurelia Fedenisn, o fostă anchetatoare a agenției de control intern din Departamentul de Stat, care a luat parte la întocmirea raportului, apoi a demisionat și a depus sesizări în Congres.

O acuzație se referă la un ambasador al SUA care ar fi frecventat prostituatele dintr-un parc public, iar investigația ar fi fost lichidată în urma presiunilor. Faptele se petreceau în 2011, iar suspiciunile agenției de control intern au fost iscate de faptul că diplomatul își punea pe liber echipa de securitate, în mod frecvent, ceea ce a dus la bănuielile privind mersul la prostituate.

Fosta anchetatoare a explicat pentru CBS că astfel de comportamente ale diplomaților americani sunt agreate de serviciile secrete, deci devin un risc serios pentru guvernul SUA.

„Mușamalizarea unor astfel de cazuri pune la îndoială integritatea procesului de investigație, poate duce la vulnerabilități de contraspionaj și poate permite continuarea comportamentelor infracționale”, notează inspectorul general în documentul obținut de CBS.

Pe de altă parte, o scrisoare a sindicatului agenților de securitate din diplomația americană acuză tehnicile și comportamentul neprofesionist al investigatorilor din Serviciul Diplomatic de Securitate al Departamentului de Stat, relatează New York Post.

A existat un caz în care tehnicile agresive ale anchetatorilor au împins un agent diplomatic la sinucidere. El a fost acuzat că și-a violat menajera din Bangkok, Thailanda, deși a susținut că sexul a fost consimțit. Investigatorii l-au amenințat însă că „va ajunge într-o închisoare thailandeză, nevasta sa își va pierde slujba, iar copiii săi vor fi retrași de la școală”, iar bărbatul a încercat să se sinucidă sărind de la etajul 16 al unui hotel din Bangkok.

Agentul acuzat de viol a scăpat însă cu viață, pentru că a aterizat pe o copertină de la etajul 10 al hotelului și a suferit doar răni ușoare. El a fost rechemat la Washington pentru a fi tratat psihiatric, însă investigatorii Departamentului de Stat au continuat să îl hărțuiască. Până la urmă, acuzațiile de viol au fost anulate.

Reacția Departamentului de Stat nu s-a lăsat așteptată. „Toate cazurile menționate în raportul CBS au fost investigate cu atenție sau sunt încă în investigație, iar Departamentul continuă să acționeze”, a declarat Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a instituției. Oficialul a anunțat că au fost chemați ofițeri din afara instituției, care să auditeze acuzațiile din inspecția care a dus la acest raport.

În urma dezvăluirilor, Oficiul Inspectorului General a reacționat, spunând că investigatorii săi au efectuat anchete independente, cu oameni angajați special pentru aceste investigații, independenți și foarte bine pregătiți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul