Primăria București oferă un imobil din Calea Victoriei și 5,8 milioane de euro pentru o clădire din Centrul Vechi, pentru amenaja o Pinacotecă

Primăria București oferă un imobil din Calea Victoriei și 5,8 milioane de euro pentru o clădire din Centrul Vechi, pentru amenaja o Pinacotecă
Publicat: 28/06/2013, 20:51
Actualizat: 01/02/2019, 10:54

Primăria Capitalei va schimba un imobil din Calea Victoriei cu o clădire monument istoric de pe strada Lipscani, proprietate a BCR, pentru a amenaja Pinacoteca Municipiului București și va plăti la schimb o diferență de 5,78 milioane de euro, potrivit unui proiect aprobat vineri în CGMB.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se arată că pentru realizarea programului multianual Pinacoteca Municipiului București era necesară identificarea unei clădiri în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii, care este constituit din 2.546 de lucrări de pictură românească și europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă, 2.445 de lucrări de grafică, care în prezent este oferit publicului „în expoziții temporare și în spații care aparțin altor instituții”.

Astfel, a fost identificat imobilului din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o clădire monument istoric din grupa A, proprietate privată a Băncii Comerciale Române (BCR). Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului din strada Lipscani și va da la schimb un teren situat în Calea Victoriei nr. 15.

În vederea schimbului a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piață a terenului construit în suprafață de 4.210 metri pătrați din Calea Victorie este de 8.147.000 de euro, iar valoarea construcției, cu terenul aferent, din strada Lipscani nr. 18-20, care are parter, două etaje și pod, este de 13.933.000 de euro.

Potrivit raportului de evaluare, diferența dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, constituie contravaloare sultei care trebuie achitată atunci când va fi efectuat schimbul de proprietăți.

Pe terenul situat în Calea Victoriei nr. 15, aflat în proprietate municipiului București, este o construcție proprietate a SC Bucharest Financial Plazza SRL, imobil ce aparține domeniului privat al Capitalei.

Clădirea din strada Lipscani, acolo unde va fi amenajată Pinacoteca București, este contruită între anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) și Hanul Grecilor. Clădirea a fost restaurată între anii 1977 și 1983 și se află la intersecția străzilor Lipscani, Smârdan și Stavropoleos.

Pinacoteca Municipiului București, din 1984 devenită Secție de Artă a Muzeului Municipiului București, este unul dintre așezămintele de cultură cu tradiție din Capitală. Pinacoteca a fost înființată pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă) pe care Capitala le adunase în decursul timpului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×