Primăria București oferă un imobil din Calea Victoriei și 5,8 milioane de euro pentru o clădire din Centrul Vechi, pentru amenaja o Pinacotecă

Primăria București oferă un imobil din Calea Victoriei și 5,8 milioane de euro pentru o clădire din Centrul Vechi, pentru amenaja o Pinacotecă
Publicat: 28/06/2013, 20:51
Actualizat: 01/02/2019, 10:54

Primăria Capitalei va schimba un imobil din Calea Victoriei cu o clădire monument istoric de pe strada Lipscani, proprietate a BCR, pentru a amenaja Pinacoteca Municipiului București și va plăti la schimb o diferență de 5,78 milioane de euro, potrivit unui proiect aprobat vineri în CGMB.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se arată că pentru realizarea programului multianual Pinacoteca Municipiului București era necesară identificarea unei clădiri în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii, care este constituit din 2.546 de lucrări de pictură românească și europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă, 2.445 de lucrări de grafică, care în prezent este oferit publicului „în expoziții temporare și în spații care aparțin altor instituții”.

Astfel, a fost identificat imobilului din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o clădire monument istoric din grupa A, proprietate privată a Băncii Comerciale Române (BCR). Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului din strada Lipscani și va da la schimb un teren situat în Calea Victoriei nr. 15.

În vederea schimbului a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piață a terenului construit în suprafață de 4.210 metri pătrați din Calea Victorie este de 8.147.000 de euro, iar valoarea construcției, cu terenul aferent, din strada Lipscani nr. 18-20, care are parter, două etaje și pod, este de 13.933.000 de euro.

Potrivit raportului de evaluare, diferența dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, constituie contravaloare sultei care trebuie achitată atunci când va fi efectuat schimbul de proprietăți.

Pe terenul situat în Calea Victoriei nr. 15, aflat în proprietate municipiului București, este o construcție proprietate a SC Bucharest Financial Plazza SRL, imobil ce aparține domeniului privat al Capitalei.

Clădirea din strada Lipscani, acolo unde va fi amenajată Pinacoteca București, este contruită între anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) și Hanul Grecilor. Clădirea a fost restaurată între anii 1977 și 1983 și se află la intersecția străzilor Lipscani, Smârdan și Stavropoleos.

Pinacoteca Municipiului București, din 1984 devenită Secție de Artă a Muzeului Municipiului București, este unul dintre așezămintele de cultură cu tradiție din Capitală. Pinacoteca a fost înființată pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă) pe care Capitala le adunase în decursul timpului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?