Deficit bugetar de 1,06% din PIB la jumătatea anului

Deficit bugetar de 1,06% din PIB la jumătatea anului
Publicat: 29/07/2013, 10:38
Actualizat: 01/02/2019, 08:00

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele șase luni un deficit de 6,62 miliarde lei, ușor sub nivelul de anul trecut, în condițiile în care cheltuielile de capital au coborât cu 10% (780 milioane lei), iar cele de personal și bunuri au crescut cu 18% (3,5 miliarde lei) și 7%(1 miliard lei)

Concomitent, au scăzut cu 19,2% cheltuielile privind proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, la 5,2 miliarde lei, precum cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă, cu 33,3%, la 444 milioane lei.

În luna iunie au fost efectuate cheltuieli de capital de 700 de milioane lei, cu 53% mai puțin decât media pe primele cinci luni.

Potrivit unei note publicate de Ministerul Finanțelor Publice, creșterea cheltuielilor de personal de 18% a fost cauzată de reîntregirea salariilor personalului bugetar și a plății hotărârilor judecătorești și la subvenții (+9,3%), în timp ce cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut de asemenea cu 6,8%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autoritățile locale și a plăților din fondul național de sănătate.

Datele MFP mai arată că subvențiile au crescut în prima jumătate a anului cu 9,3%, la 3,33 miliarde lei, în timp ce bugetul de pensii a beneficiat de transferuri de 6,6 miliarde lei, în condițiile unor contribuții de 18,5 miliarde lei și a unor cheltuieli totale de 24,8 miliarde lei.

La jumătatea anului, veniturile bugetului general consolidatau însumat 97,5 miliarde lei, reprezentând 15,6 % din PIB, reflectând o creștere nominală de 4,8%, respectiv o scădere în termeni reali.

Încasările din impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale au crescut cu +9,3% și respectiv +4,3%, datorită creșterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Față de aceeași perioadă a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, în condițiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,8%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 14,8% mai mari.

Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorării accizei la motorină incepand cu ianuarie 2013 și a cursului de schimb luat în calcul la plataaccizelor.

Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% față de aceeași perioadă s anului 2012, în principal ca urmare a regularizării plăților efectuate de băncile comerciale.

Creșteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+ 334 mil lei) precum și la Taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a încasării taxelor de licență pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio (2,1 miliarde lei).

România s-a angajat în ultima scrisoare de intenție convenită cu FMI să se încadreze în acest an într-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB. Execuția a fost calculată pe un PIB estimat de 623,3 miliarde lei.

Surse apropiate discușiilor dintre autorități și experții FMI au declarat recent că negocierile pentru încheierea unui nou acord au ca bază de plecare o estimare a creșterii economice de 1,9%, comparativ cu 1,6% până în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lege pentru șoferii care merg cu viteză pe autostradă. Polițiștii din România sunt obligați
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern