CE: Salutăm comentariile Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară, dar riscurile menționate sunt reflectate în cifrele guvernului

CE: Salutăm comentariile Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară, dar riscurile menționate sunt reflectate în cifrele guvernului
Publicat: 19/08/2013, 17:17
Actualizat: 26/03/2019, 09:37

Comisia Europeană (CE) salută comentariile Consiliului Fiscal (CF) privind rectificarea bugetară, dar apreciază că riscurile menționate în raportul publicat săptămâna trecută se reflectă în cifrele asumate de guvern.

CF a atras atenția că noile ținte din rectificarea bugetului pe 2013 sunt „nerealiste”, încasările statului urmând să fie, conform estimărilor Consiliului, cu circa un miliard de lei mai scăzute decât cifrele oficiale. În replică, ministrul delegat pentru Buget a apreciat că opinia Consiliului este lipsită de competență.

„Rectificarea bugetară pe 2013 a fost discutată cu prilejul recentei vizite a misiunii FMI și CE și suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară. Salutăm comentariile Consiliului fiscal și rolul său în creștere pentru asigurarea unor politici fiscale bune. Riscurile menționate în comentariile Consiliului fiscal sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget”, a declarat pentru Agerpres Simon o’Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreședintelui CE, Olli Rehn (foto).

În opinia formulată de Consiliul Fiscal cu privire la rectificarea bugetară pe 2013 se arată că cifra privind veniturile ce ar urma să fie colectate în a doua parte a anului este prea optimistă, având în vedere execuția bugetară pe primul semestru. În prima parte a anului, statul a încasat cu 1,5 miliarde de euro mai puțin decât ținta din program.

„Dinamica încasărilor din impozitul pe venit, față de perioada similară a anului anterior, este previzionată a se accelera la 10,8% la sfârșitul anului 2013 față de 9,29% la finele primului semestru al anului curent, în condițiile în care ritmul anualizat de majorare a salariilor în economie în luna iunie a coborât la doar 3,7%, estimarea pentru finele anului apărând astfel ca nerealistă”, se arată în raportul publicat săptămâna trecută.

În replică, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat pentru gândul că opinia CF este eronată. Voinea a subliniat că proiectul de rectificare a fost agreat de Comisie.

„Unul dintre scopurile noului acord cu Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) este îmbunătățirea capacității Consiliului Fiscal (CF) de a emite opinii cu privire la buget. Consiliul Fiscal nu are competența de a da lecții CE care a avizat proiectul de rectificare bugetară. În ce privește comentariile emise, ele sunt eronate”, a comentat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?