Buda: Membrii comisiei pentru Roșia Montană se vor uita ca pisica în calendar, nu sunt specialiști

Buda: Membrii comisiei pentru Roșia Montană se vor uita ca pisica în calendar, nu sunt specialiști
Publicat: 22/09/2013, 16:34
Actualizat: 22/09/2013, 16:34

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, cataloghează decizia constituirii comisiei speciale privind Roșia Montană drept una „ipocrită” și spune că membrii acesteia se vor uita, „ca pisica în calendar, la un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, pe care vor să îl transforme, încet, dar sigur, în iadul de pe pământ”

„Decizia premierului Victor Ponta de a constitui comisia specială care să se ocupe de proiectul de lege prin care se încearcă reglementarea proiectului minier de la Roșia Montană este o decizie ipocrită. USL dă dovadă încă o dată de ipocrizie crasă, punându-i pe cei 19 parlamentari uslași să se ocupe de acest proiect de o importanță majoră pentru România fără ca aceștia să fie măcar specialiști în domeniu. Mai mult, acești parlamentari, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, intenționează să se deplaseze la Roșia Montană, la insistențele lui Victor Ponta, și să se uite, ca pisica în calendar, la un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, pe care vor să îl transforme, încet, dar sigur, în iadul de pe pământ. Victor Ponta și Crin Antonescu sunt mai periculoși decât cianurile”, susține liderul PDL Cluj, Daniel Buda, într-un comunicat de presă transmis, duminică, și citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul PDL Cluj adaugă că prezența membrilor din comisia parlamentară la Roșia Montană „nu va lămuri cu nimic spinoasa problemă a mediului cu care se va confrunta această zonă”.

„USL dorește să creeze falsa impresie a inițierii unui dialog între putere și societatea civilă implicată în problema Roșia Montană, însă, în fapt, nu se urmărește altceva decât atribuirea prin lege a contractului cu RMGC care să aibă ca și rezultat acordul de exploatare cu o redevență insignifiantă către statul român. Stimați parlamentari, nu transformați România într-o societate cianurizată și retrageți proiectul din Parlament. Altfel, ne vom întoarce la vremurile în care spuneam că «Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă în poartă»”, a spus Daniel Buda.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roșia Montană, la ieșirea din galeria minieră Cătălina Monulești, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluții pentru locuri de muncă, el adăugând: „Nu poți să fi numai așa, Gică Contra”.

Președintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că „dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil și să asculți atât argumente pro cât și argumente contra”.

Sâmbătă seară, la București, mii de oameni au format un lanț în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Familiile regale au luat cu asalt o stațiune românească. Aici e Raiul pe pământ
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul transmis de Sebastian Dobrincu, după despărțirea de artista Ioana Ignat: ”Învinge durerea”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani, dezvăluie arta rupestră