Angela Merkel, ocolită de uzura puterii, la al treilea mandat de cancelar

Angela Merkel, ocolită de uzura puterii, la al treilea mandat de cancelar
Publicat: 22/09/2013, 20:06
Actualizat: 22/09/2013, 20:07

Cancelarul Angela Merkel, care a obținut cel de-al treilea mandat de patru ani în urma alegerilor legislative de duminică, este „femeia cea mai puternică din lume” dar și unul dintre liderii europeni cei mai denigrați, relatează AFP.

Foarte iubită de germani, această conservatoare în vârstă de 59 de ani, venită din fosta RDG, a fost numită, pe rând, „cancelarul de fier”, pentru apărarea politicilor de austeritate, sau „Mutti” (Mama) deoarece oferă un sentiment de siguranță în furtuna europeană.

Dar pe străzile din Lisabona sau Madrid au înflorit portretele Angelei Merkel cu mustață de tip Hitler sau sloganuri precum „Merkel nazistă, afară!”.

Mulțimea din Atena o acuză că vrea să îngenuncheze Grecia pentru a o spolia mai bine.

Cea care a fost desemnată „cea mai puternică femeie” de pe planetă pentru a șaptea oară în cei opt ani de mandat de către revista americană Forbes asigură că Berlinul nu încearcă să exercite vreo formă de hegemonie asupra Uniunii Europene. Dar că nu ne-am afla în acest punct dacă toată lumea ar fi strâns cureaua așa cum a făcut prima economie a zonei euro.

Angela Dorothea, născută Kasner, în vârstă de 59 de ani, mare admiratoare a Ecaterinei a II-a a Rusiei, a fost un copil înzestrat pentru rusă și matematică, ce visa să devină patinatoare artistică.

Ea este prima femeie care a condus Germania, prima de la britanica Margaret Thatcher care guvernează o țară europeană mare.

La opt ani de la accederea ei la putere, grație unei alianțe între conservatori și social-democrați, uzura nu pare să o afecteze. Anduranța sa în timpul summiturilor europene de la Bruxelles, alături de pasiunea ei pentru operă, i-au adus numele de „Regina nopții”.

La conducerea unei coaliții cu liberalii (FDP) din 2009, ea beneficiază în Germania de o popularitate fără precedent după război, de aproximativ 60 la sută opinii favorabile.

„Ea a devenit un fel de mamă a națiunii”, apreciază politologul Oskar Niedermayer. „Ea încarnează numitorul comun al muritorilor (…) și apără interesele germane” în criză. „Toate acestea o fac să pară foarte calmă și cu picioarele pe pământ, ceea ce oamenilor le place”.

Adversarii săi îi reproșează o gestionare de la zi la zi, fără viziune politică. Angela Merkel se vrea pragmatică. Și nu se teme de virajele la 180 de grade, precum cel spectaculos privind energia nucleară. În 2010, ea decidea să prelungească durata activității centralelor. Dar după câteva luni, după catastrofa de la Fukushima din martie 2011, ea a anunțat renunțarea la energia nucleară până în 2022.

Biograful său Gerd Langguth o prezintă ca „un sfinx” care a învățat din anii petrecuți în dictatura est-germană să își ascundă opiniile.

Născută la Hamburg (nord), ea a crescut în RDG comunistă, unde tatăl său, pastor, s-a instalat pentru a predica.

Doctor în fizică, Angela Merkel, care a mărturisit recent că cea mai mare mare eroare a tinereții sale a fost să se îmbete cu lichior de cireșe la vârsta de 18 ani, și-a început cariera politică la căderea Zidului Berlinului. Ea nu a știut însă nimic despre aceasta la momentul respectiv, deoarece în seara de 9 noiembrie 1989 era la saună.

Ea devine adjunctul purtătorului de cuvânt al primului (și ultimului) Guvern al RDG ales democratic. Remarcată de Helmut Kohl în 1990, „puștoaica”, așa cum o numea el, primește două portofolii de la „cancelarul Reunificării”, Mediu și Femei.

Ea profită de un scandal de finanțare ocultă a CDU pentru a-i lua locul mentorului său la conducerea aceste formațiuni în 2000.

Protestantă, fără copii, divorțată (ea a păstrat numele de Merkel de la primul său soț) și recăsătorită cu un chimist de renume dar șters, Joachim Sauer, ea se impune în calitate de șef al unui patrid de tradiție catolică, dominat de bărbați din Germania de Vest. De atunci, toți potențialii săi rivali au fost eliminați.

Ironizată pentru lipsa ei de eleganță, recent de către Karl Lagerfeld, cancelarul în costum cu pantalon – un singur model în zeci de culori – a optat pentru discreție în privința vieții sale private. Dar ea poate fi văzută frecvent în timp ce își face cumpărăturile la supermarket.

Singurul său lux, în vacanță, a fost o seară la festivalul Wagner din Bayreuth, după care a dispărut la munte pentru a face drumeții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Șoferii români vor fi supravegheați. Noul sistem Big Brother de pe autostrăzi și drumuri naționale
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Roxelana, sclava prizonieră care a devenit soția lui Suleiman I. Kösem Sultan, femeia cu cel...
×