INS menține estimarea privind creșterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea

INS menține estimarea privind creșterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea
Publicat: 07/10/2013, 11:55
Actualizat: 07/10/2013, 12:02

Institutul Național de Statistică (INS) a menținut estimările privind creșterea economică din trimestrul al doilea și primul semestru, la 0,5% față de ianuarie-martie, respectiv 1,8% comparativ cu ianuarie-iunie 2012, PIB urcând astfel la jumătatea anului, ca serie brută, la 267,811 miliarde lei.

Creșterea PIB de 1,8%, la semestru, este valabilă atât pentru seria brută cât și pe cea ajustată sezonier (în funcție de care PIB a ajuns după șase luni la 308,834 miliarde lei).

Pentru trimestrul al doilea, PIB – date ajustate sezonier – este estimat la 155,585 miliarde lei, mai mare, în termeni reali, cu 0,5% față de primele trei luni ale anului și cu 1,4% comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2012. Ca serie brută PIB a fost în trimestrul al doilea de 146,915 miliarde lei, în creștere, în termeni reali, cu 1,5% față de trimestrul II 2012.

La începutul lunii septembrie INS a anunțat că PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, față de precedentele trei luni, și cu 1,8% la semestru, creșteri mai mari față de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, după creșteri în industrie, imobiliare, agricultură și activități profesionale și scădere în construcții.

Statistica notează luni că din punctul de vedere al formării PIB în trimestrul II 2013 modificări ale contribuției la creșterea economică, între cele două estimări, au înregistrat construcțiile, de la -0,5% la -0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +0,9 puncte procentuale, de la 94,6% la 95,5%, comerțul cu amănuntul și ridicata, repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, de la-0,1% la -0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -1,4 puncte procentuale (de la 99,3% la 97,9%), administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială, de la +0,2% la +0,1%, ca urmare a revizuirii datelor privind sectorul Administrații publice, respectiv impozitele nete pe produs, de la-0,6% la -0,5%, ca urmare a modificării volumului impozitelor pe produs cu +0,4 puncte procentuale (de la 95,8% la 96,2%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul II 2013 modificări ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat consumul final, de la +0,1% la +0,2%, ca urmare a creșterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populației cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,2% la 100,3%) și a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administrațiilor publice cu +0,2 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,8%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,7%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,9 puncte procentuale (de la 96,2% la 97,1%); modificarea a fost determinată de rectificarea valorii investițiilor realizate în sectorul Administrații publice, respectiv exportul net de bunuri și servicii, de la +6% la +6,1%, ca urmare a creșterii cu 1 punct procentual a contribuției exportului de bunuri și servicii corelată cu creștere cu 0,9 puncte procentuale a importului de bunuri și servicii.

La semestru, din punctul de vedere al formării PIB nu s-au înregistrat modificări ale contribuțiilor, între cele două estimări.

Acestea apar însă raportat la utilizarea PIB. Modificările se referă la contribuțiile consumului final, de la +0,0% la +0,1%, ca urmare a creșterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populației cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,0% la 100,1%) și a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administrațiilor publice cu +0,1 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,7%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,9%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,5 puncte procentuale (de la 95,6% la 96,1%), după rectificarea valorii investițiilor realizate în sectorul Administrații publice în trimestrul II, respectiv exportul net de bunuri și servicii, de la +5,3% la +5,4%, ca urmare a creșterii cu 0,6 puncte procentuale a contribuției exportului de bunuri și servicii corelată cu creștere cu 0,5 puncte procentuale a importului de bunuri și servicii.

Pentru trimestrul al treilea primele estimări ale INS vor fi publicate la 14 noiembrie.
BNR a revizuit, în august, prognoza de creștere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluției exporturilor, a producției industriale și a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României pentru acest an la 2% și la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI și autoritățile române estimau o creștere de 1,6% în acest an și de 2% anul următor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×