INS menține estimarea privind creșterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea

INS menține estimarea privind creșterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea
Publicat: 07/10/2013, 11:55
Actualizat: 07/10/2013, 12:02

Institutul Național de Statistică (INS) a menținut estimările privind creșterea economică din trimestrul al doilea și primul semestru, la 0,5% față de ianuarie-martie, respectiv 1,8% comparativ cu ianuarie-iunie 2012, PIB urcând astfel la jumătatea anului, ca serie brută, la 267,811 miliarde lei.

Creșterea PIB de 1,8%, la semestru, este valabilă atât pentru seria brută cât și pe cea ajustată sezonier (în funcție de care PIB a ajuns după șase luni la 308,834 miliarde lei).

Pentru trimestrul al doilea, PIB – date ajustate sezonier – este estimat la 155,585 miliarde lei, mai mare, în termeni reali, cu 0,5% față de primele trei luni ale anului și cu 1,4% comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2012. Ca serie brută PIB a fost în trimestrul al doilea de 146,915 miliarde lei, în creștere, în termeni reali, cu 1,5% față de trimestrul II 2012.

La începutul lunii septembrie INS a anunțat că PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, față de precedentele trei luni, și cu 1,8% la semestru, creșteri mai mari față de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, după creșteri în industrie, imobiliare, agricultură și activități profesionale și scădere în construcții.

Statistica notează luni că din punctul de vedere al formării PIB în trimestrul II 2013 modificări ale contribuției la creșterea economică, între cele două estimări, au înregistrat construcțiile, de la -0,5% la -0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +0,9 puncte procentuale, de la 94,6% la 95,5%, comerțul cu amănuntul și ridicata, repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, de la-0,1% la -0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -1,4 puncte procentuale (de la 99,3% la 97,9%), administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială, de la +0,2% la +0,1%, ca urmare a revizuirii datelor privind sectorul Administrații publice, respectiv impozitele nete pe produs, de la-0,6% la -0,5%, ca urmare a modificării volumului impozitelor pe produs cu +0,4 puncte procentuale (de la 95,8% la 96,2%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul II 2013 modificări ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat consumul final, de la +0,1% la +0,2%, ca urmare a creșterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populației cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,2% la 100,3%) și a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administrațiilor publice cu +0,2 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,8%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,7%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,9 puncte procentuale (de la 96,2% la 97,1%); modificarea a fost determinată de rectificarea valorii investițiilor realizate în sectorul Administrații publice, respectiv exportul net de bunuri și servicii, de la +6% la +6,1%, ca urmare a creșterii cu 1 punct procentual a contribuției exportului de bunuri și servicii corelată cu creștere cu 0,9 puncte procentuale a importului de bunuri și servicii.

La semestru, din punctul de vedere al formării PIB nu s-au înregistrat modificări ale contribuțiilor, între cele două estimări.

Acestea apar însă raportat la utilizarea PIB. Modificările se referă la contribuțiile consumului final, de la +0,0% la +0,1%, ca urmare a creșterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populației cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,0% la 100,1%) și a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administrațiilor publice cu +0,1 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,7%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,9%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,5 puncte procentuale (de la 95,6% la 96,1%), după rectificarea valorii investițiilor realizate în sectorul Administrații publice în trimestrul II, respectiv exportul net de bunuri și servicii, de la +5,3% la +5,4%, ca urmare a creșterii cu 0,6 puncte procentuale a contribuției exportului de bunuri și servicii corelată cu creștere cu 0,5 puncte procentuale a importului de bunuri și servicii.

Pentru trimestrul al treilea primele estimări ale INS vor fi publicate la 14 noiembrie.
BNR a revizuit, în august, prognoza de creștere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluției exporturilor, a producției industriale și a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României pentru acest an la 2% și la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI și autoritățile române estimau o creștere de 1,6% în acest an și de 2% anul următor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata