Corlățean: Se știe că România a făcut progrese în justiție în 2013; n-am discutat despre MCV la Londra

Corlățean: Se știe că România a făcut progrese în justiție în 2013; n-am discutat despre MCV la Londra
Publicat: 12/10/2013, 16:25
Actualizat: 28/09/2018, 14:11

Autoritățile britanice știu „foarte bine” că România a progresat în ultimul an în materie de justiție, iar subiectul MCV nu a existat, în mod specific, pe agenda vizitei în Marea Britanie, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, Titus Corlățean.

„N-am discutat în mod specific (despre MCV – n.r.) pentru că noi ne cunoaștem pozițiile și cooperăm. Avem asistență, am avut în toți acești ani asistență din partea Marii Britanii și suntem interesați să beneficiem în continuare de asistență. N-a fost un element nici de critică, nici de contencios. Dimpotrivă se știe foarte bine că România a progresat în ultimii ani și în ultimul an instituțiile au dat rezultate în această materie. Am subliniat că vom continua cooperarea în materie de judiciar”, a precizat Titus Corlățean, care a făcut joi și vineri o vizită de lucru în Marea Britanie.

Referitor la Schengen, șeful diplomației a spus că a mulțumit omologului britanic, William Hague, pentru faptul că, recent, s-a subliniat „public dinspre partea britanică faptul că România a îndeplinit criteriile tehnice, obiective de aderare la spațiul Schengen”.

„Marea Britanie nu este membră a spațiului Schengen, dar politic faptul că Marea Britanie a subliniat acest lucru este extrem de semnificativ și am mulțumit părții britanice”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Titus Corlățean a precizat că Marea Britanie va susține, inclusiv financiar, proiectul Președinției române a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) de sprijinire a statelor candidate și aspirante la UE din regiune în vederea „combaterii corupției, a crimei organizate, a recuperării produselor infracțiunii”. În acest context, Președinția română a SEECP va organiza, în prima parte a anului 2014, o conferință dedicată unei politici comune în materie de combatere a corupției.

Întrebat dacă România – criticată adesea pentru funcționarea statului de drept și pentru corupție – poate da lecții altora, ministrul de Externe a susținut că sprijinul britanic infirmă astfel de afirmații.

„Eu cred că ar fi bine să nu ne mai facem rău nouă înșine atunci când afirmăm astfel de lucruri (…) Faptul că există un interes și un sprijin din partea Marii Britanii, și nu numai, pentru România în a promova metode, tactici, standarde de luptă împotriva corupției în Europa de Sud-Est spune totuși un pic altceva. Și faptul că noi dorim să punem în valoare Președinția românească (a SEECP) pentru a ajuta la combaterea corupției și a crimei organizate în spațiul balcanic este un lucru benefic și pentru statele candidate și pentru statele aspirante la candidatura la UE”, a subliniat Titus Corlățean.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a anunțat, marți, că raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”.

Inițial, Comisia Europeană anunțase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

După anunțul oficialului european, Ambasada Olandei la București a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aștepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen. Subiectul aderării României și Bulgariei la acest spațiu se află pe agenda Consiliului JAI, din decembrie 2013.

„Guvernul olandez va aștepta raportul MCV pentru a-și stabili poziția, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce privește aderarea României la Schengen”, se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la București.

Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia „măsuri ireversibile și de durată în vederea introducerii și implementării reformelor în justiție și a luptei împotriva corupției, așa cum s-a stabilit între România și Uniunea Europeană”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×