Le Monde: Protestele față de exploatarea gazelor de șist se intensifică în lume

Le Monde: Protestele față de exploatarea gazelor de șist se intensifică în lume
Publicat: 19/10/2013, 15:52
Actualizat: 19/10/2013, 15:54

Mii de persoane vor protesta, sâmbătă, în Franța, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania și România, cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică, relatează Le Monde, în ediția electronică.

În timp ce tot mai multe țări autorizează explorarea și exploatarea de petrol și gaze de șist, contestările se succedă, astfel că sâmbătă mii de persoane urmează să protesteze în Franța (la Paris, Toulouse, Lille sau Nisa), în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania și România cu ocazia Zilei Mondiale împotriva gazelor de șist.

Protestele sătenilor față de proiectele de explorare la Siliștea, în nord-estul României, au avut efect asupra Chevron, gigantul american anunțând joi suspendarea activităților sale ăn regiune.

Protestele din România și-au găsit ecou în Ucraina vecină, unde sute de persoane au manifestat joi împotriva proiectelor companiei Chevron de a exploata gazele de șist în țara lor. Anul trecut, gigantul american a câștigat o licitație pentru a exploata zăcămintele la Oleski, în vestul țării, pe care Guvernul le estimează la 2.980 de miliarde de metri cubi de gaze. Dar populația locală este îngrijorată de impactul asupra mediului într-o regiune muntoasă care este și o zonă turistică.

Focuri de armă, cocteiluri Molotov și vehicule ale jandarmeriei au fost arse în Canada, unde mobilizarea împotriva gazelor de șist a luat o turnură violentă joi, când 40 de persoane au fost reținute în urma confruntărilor cu forțele de ordine.

De luna trecută, acești opozanți, între care mai mulți amerindieni, încearcă să împiedice o companie de gaze canadiană, SNW Ressources, să efectueze teste seismice în estul New-Brunswick, pe coasta atlantică. Opozanții față de acest proiect au ridicat baraje pe un drum situat în apropierea depozitului care adăpostește echipamentul de explorare al companiei, dar justiția a pronunțat o interdicție a acestui blocaj. În cursul serii, aproximativ 200 de persoane au mărșăluit pe străzile din Montreal în semn de solidaritate cu manifestanții din New-Brunswick.

În timp ce o campanie este în desfășurare în sudul Angliei, entuziasmul populației britanice pentru gazele de șist se erodează. Potrivit unui sondaj publicat la 1 octombrie de universitatea din Nottingham, 55 la sută dintre englezi susțin în prezent exploatarea prin fracturare hidraulică, față de 62 la sută în iulie.

În perioada cuprinsă între aceste luni, manifestații a mii de opozanți au afectat regiunea Sussex, după ce compania Cuadrilla Resources a început forajul la 2 august. Compania britanică a obținut din partea Guvernului, în decembrie 2012, autorizația de a relua explorările pe care le-a întrerupt în 2011 din cauza cutremurelor.

Un alt subiect de nemulțumire este costul de două mai mare decât în Statele Unite, ceea ce va antrena o scădere foarte limitată a prețului la electricitate în țară.

În Franța, fracturarea hidraulică rămâne interzisă, după ce Consiliul Constituțional a decis, la 11 octombrie, să valideze legea din 13 iulie 2011, care interzice folosirea acestei tehnici, singura existentă în prezent pentru extragerea gazelor de șist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern