Cum răspund senatorii și deputații la întrebarea dacă sunt de acord cu scurtarea vacanței parlamentare

Cum răspund senatorii și deputații la întrebarea dacă sunt de acord cu scurtarea vacanței parlamentare
Publicat: 05/11/2013, 19:23
Actualizat: 04/08/2014, 02:11

A fost suficient ca un parlamentar să aducă în discuție scurtarea vacanței de vară a aleșilor, că senatorii și deputații l-au acuzat imediat de populism sau i-au atras atenția că în iulie e prea cald pentru a merge la serviciu. Alții s-au declarat indiferenți, pentru că sancțiunile nu se aplică, iar prea puțini au atras atenția că o astfel de inițiativă este contrară Constituției.

Potrivit Legii fundamentale, Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Propunerea ca vacanța parlamentară să fie redusă la o lună a fost făcută de senatoarea PPDD Steliana Miron.

Modul în care e împărțit acum anul legislativ, calendaristic vorbind, este foarte bun. Prin căldurile din iulie din București este infernal, nu stă nimeni să vină aici. Se vede că doamna Miron nu are experiență parlamentară, întrebați-o peste doi ani, după ce vede câtă muncă este în Parlament, cea care nu se vede. De aceea cred că vacanțele, și cea de vară, și cea de iarnă, sunt binevenite”, a motivat senatorul PSD Ioan Chelaru, contactat de gândul.

Să se facă”, spune și deputatul Forța Civică Dan Cristian Popescu, „că oricum nu există sancțiuni pentru cei care nu se prezintă la lucrările Parlamentului”.

„Fiecare trebuie să lucreze atunci când consideră. Nouă nu ni se poate impune o anumită prezență în Parlament, putem fi eventual sancționați financiar. Dacă am treabă, și uneori am avut, în timpul sesiunii ordinare și nu am participat pentru că am preferat să-mi rezolv aceste treburi, am fost chiulangiu. Avem o ordine de priorități. Aceste amendamente sunt inutile și au un caracter populist”, a declarat Popescu pentru gândul.

Oricum, spune el, activitatea parlamentară nu constă doar în participarea la comisii sau în plenul camerei.

„Activitatea din plen e doar vârful de aisberg. Cineva care vrea să-și facă treaba poate să și-o facă și fără să existe astfel de reguli. În Parlament e un loc unde poți să muncești atât de mult cât vrei, nefiind restricții și fiind ales în baza unui vot. Alegătorii nu consideră atât de important să mergi în plen, vedeți liderul chiulangiilor, Antonescu, este președintele Senatului”, a mai spus deputatul Forța Civică.

Deputat PNL: „Nu are sens să ținem luminile aprinse ca să socializăm”

Nici liberalii nu se împotrivesc unei asemenea măsuri, mai ales atunci când sunt multe legi de dezbătut. Când se termină treaba însă, nu are sens să se țină „luminile aprinse” degeaba.

Eu nu văd nicio problemă cu asta, eu vin din mediul privat și sunt obișnuit, nu am uitat bunele practici din business, nu mi se pare nimic extraordinar în asta. La câte legi sunt rămase în Parlament nedezbătute, am putea să prelungim perioada plenurilor ca să terminăm cu ele. Când n-om mai avea, doar n-o să ținem luminile aprinse doar ca să socializăm„, a precizat deputatul Laurențiu Țigăeru pentru gândul.

Pe de altă parte, vicepreședintele Senatului, pesedistul Cristian Dumitresscu, afirmă că această propunere venită din partea senatoarei PPDD este împotriva regulilor democratice, pentru că sintagma „vacanță parlamentară” nu înseamnă chiar vacanță.

„În domeniul regulilor parlamentarismului, acestea au fost inventate de foarte mult timp, iar vacanța parlamentară, care nu este o vacanță în sine, este o perioadă în care Parlamentul nu legiferează. Nu e vacanță de stat acasă, ci este vacanță parlamentară. Să citească, să se documenteze doamna inițiatoare. Eu nu pot susțin nimic care e împotriva regulilor democratice. Dânsei îi mai trebuie ceva mic de tot, dar foarte important: argumentație”, i-a transmis Dumitrescu senatoarei Miron.

Chiar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, afirmă că nu ar avea nimic împotrivă, nici el, nici Crin Antonescu, nici Victor Ponta. Există însă o mică problemă: sesiunea parlamentară este definită prin Constituție.

„Eu sunt de acord să stăm în vacanță doar în luna august și evoluția societății ne obligă să facem acest lucru pentru că avem de discutat foarte multe proiecte de legi și se întâmplă foarte multe lucruri în Europa și în PE și în luna iulie. Majoritatea Parlamentelor naționale lucrează și în luna iulie. Sunt anumite Parlamente care deschid sesiunea și nu o închid niciodată, cam toate statele democratice s-au adaptat, trebuie să ne adaptăm și noi la această societate”, a explicat și Zgonea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale