Băsescu RETRIMITE ÎN PARLAMENT ORDONANȚA prin care salariile în companiile de stat pot crește și de 25 de ori

Băsescu RETRIMITE ÎN PARLAMENT ORDONANȚA prin care salariile în companiile de stat pot crește și de 25 de ori
Publicat: 22/11/2013, 08:49
Actualizat: 21/03/2015, 00:45

Ordonanța care face culoar pentru majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat neperfomante și le permite reprezentanților în Adunările Generale ale Acționarilor să-și mărească indemnizațiile de ședință de la 47 de lei, cât iau în prezent, până la 25% din cât primește șeful companiei, a fost trimisă astăzi de președintele Traian Băsescu în Parlament, la reexaminare.

În cererea de reexaminare, Băsescu are trei obiecții la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței 26/2013 care a trecut prin Guvern în timpul vacanței parlamentare și a fost ulterior votată fără piedici de senatori și de majoritatea deputaților.

Două dintre ele vizează salarizarea – pe de o parte echivalarea indemnizațiilor companiilor neperformante cu cele ale șefilor din societățile cu manageri privați , pe de alta „limitarea” indemnizațiilor reprezentanților în AGA la 25% din salariul fix al șefilor companiei, în condițiile în care până acum procentul era de 1% din salariul de 4700 de lei al unui secretar de stat. „De regulă, mandatele de reprezentare în cadrul adunărilor generale ale acționarilor sunt acordate de către autoritățile publice unor persoane ce au calitatea de angajați ai acestora, astfel că sunt deja remunerate de către respectivele autorități. Astfel, considerăm că remunerarea membrilor adunărilor generale ale acționarilor nu este justificată, fiind necesară eliminarea sa din cuprinsul legii”, sugerează Băsescu eliminarea totală a remunerațiilor în AGA.

Gândul a arătat recent, cu exemple concrete, că în AGA, ca și în CA-urile companiilor de stat, sunt numiți fie apropiați ai liderilor de partid, fie marionete ale acestora, de cele mai multe ori secretare sau consilieri de miniștri indiferent de experiență, sponsori ai partidelor și, rareori, specialiști. Aceștia își vor putea fixa, în noile condiții, indemnizații de ședință și de 3.000-4.000 de euro, mai exact de până la 25% din salariile directorilor generali care ajung și în unele cazuri depășesc10.000 de euro lunar.

Cât despre prevederea prin care șefii companiilor neperformanete pot câștigat tot atât cât managerii privați, aceasta este semnalată parlamentului drept o posibilă discriminare. „Având în vedere modul diferit de selecție a acestor persoane, stabilit de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, considerăm că extinderea aplicării modului de remunerare stabilit de acest act normativ și asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificată, astfel încât considerăm necesară abrogarea alineatului (2) al Articolului 14”, cere președintele.

În fine, a treia este legată de termenul de 20 de zile după adoptarea bugetului de stat în care companiile sunt obligate să-și trimită la guvern propunerile de buget pentru anul în curs. „Având în vedere faptul că, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri și cheltuieli, este necesară convocarea cel puțin a unei adunări generale a asociaților, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunări este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla în imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri și cheltuieli în termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat, astfel încât considerăm necesară fie modificarea acestui termen-limită, fie eliminarea sa”, susține Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?