Adrian Procop, acuzat că a furat tablourile din Rotterdam, prins în Marea Britanie

Adrian Procop, acuzat că a furat tablourile din Rotterdam, prins în Marea Britanie
Publicat: 06/12/2013, 11:37
Actualizat: 06/12/2013, 11:37

Adrian Procop, acuzat că a furat cele șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost prins în Marea Britanie, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, oficiali din Poliția Română.

Bărbatul a fost prins joi, de Interpol Manchester, în urma unor informații primite de la Interpol București, au precizat sursele citate.

Adrian Procop era dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

Autoritățile britanice vor lua vineri în discuție cererea de extrădare în România a lui Adrian Procop, potrivit surselor citate.

În 15 iulie, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, în octombrie 2012, tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alături de Procop au fost trimiși în judecată Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru și Petre Condrat.

Adrian Procop și Radu Dogaru sunt acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracție în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat șapte picturi în ulei și acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracțional și i-a ajutat pe Dogaru, Darie și Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum și că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaților Dogaru și Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârșirea unei infracțiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat și ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Judecarea dosarului a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocații celor acuzați de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenușa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la perchezițiile din 1 martie, de la locuința Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

În 26 noiembrie, Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat pe Radu Dogaru și Eugen Darie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus ca Dogaru și Darie să rămână în arest. Decizia nu este definitivă, avocații celor doi declarând recurs.

Dogaru și Darie au fost judecați prin procedură simplificată, pe baza recunoașterii vinovăției, într-un dosar desprins din cel trimis instanței în iulie.

Judecarea lui Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat și Adrian Procop continuă la Judecătoria Sectorului 3, următorul termen fiind stabilit la 21 ianuarie, când ar urma să fie audiați aproximativ 10 martori.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanței Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinței sale din comuna Carcaliu, județul Tulcea.

Ulterior aceasta și-a schimbat declarația, arătând în fața instanței că ea nu a ars tablourile, așa cum a susținut anterior, în timpul cercetării penale.

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracțiunea de distrugere calificată cu consecințe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Primul proiect din lume care transformă deșeurile din poliester în haine
×