ANI: 61 de aleși locali din Satu Mare, Teleorman și Gorj, incompatibili

ANI: 61 de aleși locali din Satu Mare, Teleorman și Gorj, incompatibili
Publicat: 11/12/2013, 11:18
Actualizat: 31/07/2014, 14:05

Cincizeci de primari și 11 viceprimari din județele Satu Mare, Teleorman și Gorj au fost găsiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate (ANI), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități.

Constatările ANI vizează 23 de edili din județul Satu Mare, 16 din Teleorman și 22 din Gorj.

Astfel, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către 50 de primari și 11 viceprimari, ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, contrar prevederilor legale potrivit cărora „funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu: funcția de […]administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale[…];funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local […]; calitatea de comerciant persoană fizică […]”.

De asemenea, în cazul a doi primari și un viceprimar, ANI precizează că a sesizat organele judiciare competente, pentru posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, ca urmare a faptului că aceștia nu au menționat, în declarațiile de interese, calitățile și funcțiile deținute.

Astfel, au fost găsiți incompatibili, printre alții, primarul municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, primarul orașului Tășnad (județul Satu Mare), Vasile Mitrașca, primarul din Carei (județul Satu Mare), Eugen Kovacs, primarul orașului Țicleni (județul Gorj), Radu Constantin, în restul cazurilor fiind vorba despre edili ai unor comune.

Pe lângă cei 61 de primari și viceprimari, ANI informează că a constatat, în cazul lui Cristian Dima – membru al Consiliului Local Galați -, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către un consilier local, ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor Hotărâri ale Consiliului Local privind majorarea contribuției publice la bugetul unei fundații în cadrul căreia acesta deține funcția de vicepreședinte, contrar prevederilor legale în vigoare.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dintre acestea, cinci persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

De asemenea, conform dispozițiilor din Codul Penal, „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituții de stat ori unei alte unități dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021