Dacia Duster Army, în drive test la Poligonul „Mihai Bravu”

Publicat: 19/12/2013, 13:21
Actualizat: 20/03/2019, 15:39

Armata Română a testat în această săptămână, în Poligonul „Mihai Bravu”, noul Duster Army, o mașină de teren personalizată de inginerii de la Dacia pentru nevoile forțelor naționale de apărare, scrie Revista Forțelor Terestre.

Prototipul a fost dezvoltat timp de trei ani, la propunerea constructorului român și în colaborare Departamentul pentru armamente, Uzina Mecanică București și compania Electro Bit.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 CP 4×4, varianta Army, a fost prezentat pentru prima dată de 1 decembrie, în Capitală, unde vehiculul a defilat în cadrul paradei militare organizată cu ocazia Zilei Naționale. Practic, Dacia Duster Army este o variantă personalizată a SUV-ului Laureate, capabil acum să execute o serie de misiuni specifice armatei.

„La finele lunii octombrie 2013, am avut surpriza ca specialiștii de la Dacia să ne prezinte varianta pe care o vedeți expusă aici, fără turelă, cu parte din probleme rezolvate, adică priză de 12-24V, alimentare exterioară, roll cage care permite răsturnarea mașinii fără să afecteze habitaclul, cabestanul din față, cârligul din spate, sistemul de iluminare blackout prin care vehiculul își direcționează luminile către sol, rămânând puțin vizibil din exterior, scuturi de protecție pentru subansambluri ale vehiculului etc”, a explicat colonelul Alexandru Caravan, de la Departamentul pentru armamente.

Caravan a precizat că, pe viitor, capabilitățile autovehiculului vor fi extinse pentru a se apropia de cerințele pe care armata le are.

„Ar mai fi nevoie de mărirea sarcinii, de mărirea puterii motorului, de creștere a posibilităților de trecere peste obstacole, pante etc. Noi avem ca temă ulterioară să studiem până unde putem să împingem greutatea totală pentru a putea adăuga chituri de protecție, blindaj”, a spus colonelul.

Dacia Duster Army este echipată cu o platformă telecomandată, compusă din sistemul de armament, aparatură de ochire, modul de observare. Platforma este realizată de inginerii Uzinei Mecanice București, care au adaptat un echipament din dotarea dragorului de mine pe șasiu de tanc utilizat de Forțele Terestre.

Platforma a fost realizată de specialiștii de la Uzina Mecanică București.

„În poligonul din Mihai Bravu s-au folosit numai cartușe de manevră, mitraliera cal. 7,62 mm fiind manevrată din interiorul mașinii de către un operator prin intermediul unui joystick legat la un calculator integrat cu display touchscreen”, au arătat reprezentanții Armatei.

„Platforma teleoperabilă este una din cele cinci versiuni ale echipamentului. Prezenta versiune este una din aluminiu, cu greutate scăzută, fapt care ne-a permis să o montăm pe vehicule de tip Dacia”, a explicat Gheorghe Ioana, directorul general al Uzinei Mecanice București.

Digital Bit s-a ocupat de partea electro-optică a platformei.

„Sistemul are atât capabilități de luptă, cât și de observare, fiind compus dintr-o cameră de observare de zi, o cameră termală și, opțional, i se poate atașa un sistem de telemetrare laser care permite aflarea distanței unui obiectiv față de autovehicul”, a precizat Bogdan Bărbulescu, directorul companiei.

Dacia Duster Army poate în prezent să execute misiuni de patrulare, dar și să asigure paza unor perimetre.

„Fără îndoială, Dacia Duster Army este un rezultat al colaborării dintre militari și civili, prin care un produs, destinat inițial utilizării exclusive în spațiul civil, prin imaginație, ambiție, capacitate tehnică și parteneriat, să poată servi și în spațiul militar. Între misiunile care pot fi îndeplinite cu un astfel de vehicul s-ar număra cele de patrulare, de asigurare a pazei perimetrale, de cercetare etc”, scrie maiorul Dan Crișan.

FOTOGRAFII: Revista Forțelor Terestre

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete