DSP Suceava a dispus închiderea Maternității Rădăuți după apariția unui focar de infecție

DSP Suceava a dispus închiderea Maternității Rădăuți după apariția unui focar de infecție
Publicat: 19/12/2013, 15:26

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus închiderea temporară a Maternității Rădăuți după apariția unui focar de infecție intraspitalicească cu șase cazuri de nou-născuți care au contactat stafilococ auriu medicilino-rezistent, a anunțat directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu

Zorescu a declarat, joi, într-o conferință de presă, că la Maternitatea Rădăuți se înregistrează un focar de infecție nosocomială (intraspitalicească) la șase nou-născuți care au contactat stafilococul auriu medicilino-rezistent, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei șase nou-născuți au fost internați și tratați în Secția de chirurgie infantilă a Spitalului Județean de Urgență Suceava, evoluția lor fiind favorabilă, doi dintre aceștia fiind și în prezent internați, în timp ce ceilalți patru au fost externați.

Directorul adjunct al DSP Suceava a explicat că primul caz a fost semnalat în data de 19 noiembrie, fiind considerat debutul focarului, dar că DSP Suceava a fost sesizată despre cazuri de epidemiologul Spitalului Județean Suceava în data de 16 decembrie, iar ultimele două cazuri internate în spitalul sucevean au fost în 17 decembrie.

Cei șase nou-născuți au vârste cuprinse între șase și 22 de zile, cinci dintre ei au avut abcese cu diverse localizări, iar unul, mai grav, a suferit de osteomielită de femur (infecția osului femural).

Ea a arătat că Maternitatea Rădăuți s-a mutat în actuala locație în data de 4 decembrie, amenajată într-un mod deosebit fiind inclusă în programul de reabilitare a maternităților, finanțat de Banca Mondială, iar până în 4 decembrie a funcționat în alt spațiu.

„Ancheta epidemiologică nu este finalizată, dar din datele preliminare bănuim că nu condițiile de spitalizare au dus la apariția acestui episod epidemic, ci anumite deficiențe de igienă în rândul personalului medico-sanitar”, a spus Zorescu.

Ea presupune că nu s-au respectat reguli simple la care medicii epidemiologi fac apel mereu, dar că multora aceste reguli li se par banale și de aceea nu le respectă întotdeauna cu strictețe.

„Vorbesc aici de spălatul mâinilor”, a spus Zorescu.

Ea a menționat că DSP Suceava a luat măsura dură de închidere temporară a Maternității Rădăuți ce permite DSP și conducerii spitalului să deruleze operațiuni de curățenie și dezinfecție foarte serioase care nu s-ar fi putut derula în prezența mamelor și copiilor nou-născuți.

Zorescu a mai spus că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistență la antibiotice.

„În prezent, personalul medico-sanitar din maternitate a fost investigat pentru a se vedea dacă există purtători ai acestui microb, vor fi verificate documentele existente și tot personalul va fi testat în privința modului de cunoaștere a legislației și a normelor de igienă specifice”, a spus Zorescu.

Maternitatea Rădăuți va fi închisă timp de zece zile până la finalizarea procedurilor de dezinfecție, perioadă în care nașterile din zona Rădăuți vor fi preluate de Spitalul Județean Suceava.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că dintre mamele internate una singură a contactat microbul și urmează tratamentul specific, dar că această femeie nu avea și copilul bolnav.

Ea a menționat că Maternitatea Rădăuți a mai fost închisă în acest an, pentru o săptămână, pentru dezinfecție, în luna iunie, când funcționa în vechiul spațiu, după ce s-a înregistrat o infecție cu bacilul piocianic la un nou-născut.

Zorescu a spus că reproșează conducerii Spitalului Rădăuți că nu a informat DSP Suceava despre cazuri, iar alerta a venit din partea Spitalului Județean de Urgență Suceava unde fuseseră internați nou-născuții din Rădăuți.

Ea a arătat că spitalul din Rădăuți a externat copiii în a treia sau a patra zi de la naștere, iar nou născuții nu prezentau sau prezentau o simptomatolgie ușoară, pentru că durata de incubație a bolii poate ajunge de la șapte la zece zile, iar copiii bolnavi au fost aduși la Spitalul Județean Suceava de la domiciliu.

„Nu-i putem acuza de ceva intenționat ci de neglijență”, a declarat Zorescu care a precizat că au fost „semnale de alarmă” încă din luna noiembrie.

Zorescu a anunțat că o echipă de inspectori sanitari va merge la această maternitate și vor fi aplicate sancțiuni contravenționale.

„La finalul anchetei vom aprecia dacă a fost vorba de neglijență sau culpă medicală și vom sesiza atât organismele profesionale, Colegiul Medicilor sau, dacă este vorba de fapte mai grave, organele competente”, a declarat Zorescu.

Managerul Spitalului Rădăuți, Dorin Tibeică, a declarat că Maternitatea Rădăuți a fost inclusă în programul de reabilitare, derulat de Guvern și Banca Mondială, iar prin procedura proiectului, spitalul avea obligația să asigure continuitatea funcționării secției.

„Inițial, durata lucrărilor era prevăzută pentru patru luni, dar din cauza problemelor de finanțare lucrările au durat un an și jumătate”, a spus managerul spitalului.

El a arătat că s-a găsit un alt spațiu, că s-a lucrat „în condiții grele” și că s-a făcut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea asistenței medicale, fiind însă probleme legate de asigurarea circuitelor funcționale.

Tibeică a precizat că nu au fost probleme legate de asigurarea materialelor sanitare și a substanțelor dezinfectante și că au fost derulate instruiri periodice ale personalului medico-sanitar în conformitate cu legislația.

În luna noiembrie, în Maternitatea Rădăuți s-au născut 118 copii, iar de la începutul lunii decembrie au fost 48 de nou-născuți, a spus Tibeică.

Nouă mame și nou-născuții lor aflați la Maternitatea din Rădăuți au fost transferați, miercuri și joi, la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic