Admiterea la facultate se va da exclusiv pe baza notelor obținute la Bacalaureat

 Admiterea la facultate se va da exclusiv pe baza notelor obținute la Bacalaureat
Publicat: 23/12/2013, 19:37

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obținute în liceu, a anunțat, luni, ministrul delegat pentru învățământ superior și cercetare, Mihnea Costoiu

Măsura, prevăzută într-un ordin al Ministerului Educației, este justificată de faptul că bacalaureatul „a fost fără cusur”, a mai spus Costoiu.

Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăților.

În același context, Mihnea Costoiu a precizat că universitățile vor putea stabili, pe lângă acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licență, master sau doctorat.

Noua „regulă” de la admitere este anunțată cu șase luni înainte, așa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Pe de altă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate luni de Guvern, care modifică Legea educației introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate și alte măsuri ce vizează învățământul superior.

„În învățământul superior sunt două categorii de modificări importante: una privind finanțarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, creșterea rolului Consiliul Național al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educației”, a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finanțarea universităților va fi pe baza indicatorilor de calitate, și nu pe baza ierarhizării și clasificării univeristăților, document oricum suspendat în instanță, a precizat Costoiu.

Prin aceeași OUG, se introduc modalități suplimentare de alocare a fondurilor către universități, în principal prin încurajarea cooperării universităților cu diferiți actori, preponderent din mediul socio-economic. Altfel spus, finanțarea universităților este completată prin încurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private să participe la proiecte cu caracter educațional.

„Am dat posibilitatea agenților economici și institutelor de cercetare să finanțeze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit – universitate-studenți-agenți economici”, a explicat Costoiu.

De asemenea, se asigură cadrul legal pentru ca specialiști din diverse domenii de activitate să ocupe funcții didactice de predare, având statutul de cadru didactic asociat invitat.

Același act normativ clarifică durata anului universitar pentru studenții din anii terminali, astfel încât aceștia să beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, până la 30 septembrie.

O altă reglementare vizează reorganizarea Bibliotecii Pedagogice Naționale „I. C. Petrescu”, ca secție a Bibliotecii Centrale Universitare.

„Din cauza faptului că imobilul ocupat, până de curând, de această bibliotecă a fost retrocedat, instituția se afla într-un mare pericol de a pierde fondul de carte și locurile de muncă ale
angajaților săi”, au explicat reprezentanții Ministerului Educației.

Potrivit ministerului, o altă prevedere din OUG se referă la reglementări privind declanșarea alegerilor pentru noii membri ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), dat fiind că în 2014, odată cu finalizarea mandatelor unor membrii, posturile devin vacante.

„În cursul anului 2014, Consiliul ARACIS funcționează legal cu numărul de membri selectați în urma concursului organizat înanul 2013, până la ocuparea, în condițiile legii, a locurilor devenite vacante ca urmare a expirării mandatelor memebrilor numiți provizoriu”, prevede OUG.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale