Cursul BNR a scăzut la 4,4597 lei/euro

Cursul BNR a scăzut la 4,4597 lei/euro
Publicat: 27/12/2013, 13:18
Actualizat: 03/02/2019, 13:07

Rata de schimb a scăzut în ultimele două ședințe cu 1,59 bani (aproape 0,4%), de la 4,4756 lei/euro la începutul acestei săptămâni.

Leul s-a întărit vizibil vineri în raport cu dolarul american, rata de referință leu/dolar american coborând cu 3,42 bani (1,05%), de la 3,2647 unități la 3,2305 unități și a atins, astfel, cel mai redus nivel din ultimele aproape două luni. O rată de schimb mai mică decât cea de vineri a fost anunțată pe 31 octombrie, când dolarul a fost la 3,2201 lei.

Totodată, cursul leu/franc elvețian a scăzut vineri cu 0,6 bani (0,16%), de la 3,6479 lei/franc la 3,6419 lei/franc, minimul ultimelor trei săptămâni.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Cursul de schimb leu/euro a urcat pe 18 decembrie peste nivelul de 4,48 unități pe piața interbancară, pentru prima dată de la finele lunii iunie, iar în următoarele zile a fluctuat în jurul acestui nivel. Cotațiile au coborât sub 4,47 lei/euro în ședința de marți, în Ajunul Crăciunului, iar ședința de vineri a început cu cotații sub 4,46 lei/euro.

Astfel, la debutul ședinței de vineri, euro a fost cotat la 4,4560 – 4,4590 lei, cu 0,7 – 0,8 bani (aproape 0,2%) sub nivelurile de marți din jurul orei 13:00, de 4,4640 – 4,4660 lei/euro.

Ulterior, cotațiile au fluctuat ușor, în cadrul unor tranzacții cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,4550 lei/euro, iar maximul de 4,4630 lei/euro.

„În timp ce optimismul persistă în piețele internaționale în acest final de an, ne așteptam deja de ceva vreme ca leul să urmeze tendința de întărire din regiune. Ca de obicei, mișcarea a fost favorizată și de piața mai puțin lichidă (…) Credem, așadar, că sentimentul extern favorabil ar trebui să ajute leul să își consolideze avansurile recente în intervalul îngust de 4,45-4,46/euro astăzi”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineață.

La ora 13:00, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4580 – 4,4600 lei, cu 0,6 bani (0,1%) sub nivelurile de marți din aceeași perioadă a ședinței din Ajunul Crăciunului.

La mijlocul ședinței de la București, forintul era în stagnare în raport cu euro, iar zlotul se deprecia cu 0,3%, după ce la deschidere a fost în creștere.

Dobânzile afișate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut de la 1,59% – 2,09% pe an la 1,61% – 2,11% pe an. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au crescut la 1,68% – 2,18% pe an, de la nivelurile de marți, de 1,63% – 2,13% pe an.

Pe de altă parte, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut nesemnificativ, la 2,48% pe an, după ce marți a fost de 2,5% pe an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?