România a obținut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

România a obținut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice
Publicat: 04/01/2014, 13:43
Actualizat: 28/09/2018, 15:04

Echipa României, formată din covăsneanul Radu Cotarcea și clujeanul Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babeș Bolyai, a obținut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India, primul obținând și locul al VI-lea din lume la vorbitori.

Potrivit coordonatorului organizației Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe moțiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Guruianu a menționat că România a participat cu trei echipe și a reușit o performanță „rară”, având una dintre ele în finală, Radu Cotarcea și Octavian Buta, altă echipă care s-a oprit în semifinale, formată din Ioana Stupariu și Călin Mureșanu, o a treia echipă, formată din debutanții Flaviu Miron și Bogdan Gliga, oprindu-se în grupe, aceștia din urmă fiind câștigătorii din acest an de la Saint George City of Debate.

Conducătorul delegației României a fost arbitrul clujean Adi Ghițe, președintele executiv al altei organizații de profil, Ardor Transilvania, cu sediul la Cluj, iar cei cinci tineri clujeni, împreună cu covăsneanul Radu Cotarcea, au reprezentat Universitatea Babeș Bolyai.

Coordonatorul Saint George Debate Club a menționat că titlul de vicecampioni mondiali obținut de Radu Cotarcea și Octavian Buta pentru România vine după ce tot ei reușiseră o performanță similară la Europenele din acest an.

„Ambele reușite au venit după o așteptare de șase ani, atunci când clujenii Dan Cristea și Nicoleta Lupea reușeau marea și greu de egalat performanța de a obține și titlul mondial, și cel european în 2009″, a mai spus Guruianu.

El a precizat că Radu Cotarcea a obținut și locul al VI-lea din lume la vorbitori, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.

„Participant pentru a treia oară la această competiție, tânărul Radu Cotarcea, din Sfântu Gheorghe, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din România, titlu obținut în decembrie la Turneul Campionilor din București, atât la individual, cât și pe echipe. Suntem convinși că datorită unor asemenea performeri atât România, cât și Sfântu Gheorghe se pot și trebuie să se mândrească, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tânăra generație”, a subliniat Guruianu.

Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competiție de dezbateri din lume, ediția precedentă desfășurându-se la Cape Town, în Africa de Sud.

La actuala ediție a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfășurat în perioada 26 decembrie 2013 – 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante.

Debate Club Sfântu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structură descentralizată, fiind compusă din șase organizații regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociația Transilvana Disputa -în limba maghiară, Asociația de Educație Socială și Clubul de Dezbateri Academice Iași, care au aceeași misiune: susținerea educației prin dezbateri, promovând dialogul argumentat și gândirea critică.

În cei peste 12 ani de la înființare, mii de studenți și profesori din cele câteva zeci de cluburi de debate din licee și universități compun comunitatea ARDOR la nivel regional, național și internațional.

Debate Club Sfântu Gheorghe a organizat, în primăvara anului trecut, cea de-a șaptea ediție a concursului național „Saint George, City of Debate”, la care au participat peste 300 de concurenți.

Debate – ul este o formă structurată de dezbatere educațională, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceștia sunt puși in situația de a pune în valoare „pro” și „contra” argumente diferite pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intenționati, pot fi în dezacord.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice