Foști și actuali edili, precum și șefi din APIA, trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Foști și actuali edili, precum și șefi din APIA, trimiși în judecată pentru fapte de corupție
Mai mulți foști și actuali edili, precum și directori din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost trimiși în judecată, în decembrie, pentru fapte de corupție, informează DNA, într-o centralizare a dosarelor trimise instanțelor în ultima lună din 2013.
Publicat: 07/01/2014, 17:42

Mai mulți foști și actuali edili, precum și directori din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost trimiși în judecată, în decembrie, pentru fapte de corupție, informează DNA, într-o centralizare a dosarelor trimise instanțelor în ultima lună din 2013.

Printre cei deferiți justiției se numără Andone Ichim, primar (la data faptelor) al localității Măcin din județul Tulcea, care este acuzat de: folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma participației improprii; fals intelectual; folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave; înșelăciune; fals intelectual în formă continuată.

Alături de acesta va fi judecată Maria Constantin, funcționar public (la data comiterii faptelor) în cadrul Primăriei Măcin.

Potrivit procurorilor, în 2008 și 2009, Andone Ichim, în calitate de primar al orașului Măcin, a formulat, în numele Consiliului Local, cereri de acordare a sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru terenuri cu destinația pășune. În susținerea cererii și a dovedirii dreptului de proprietate solicitantul a declarat suprafețe mult mai mari decât cele pe care era îndreptățit și a comunicat aceste date nereale funcționarilor APIA prin intermediul mai multor înscrisuri. Urmare a acestor acțiuni, Ichim a primit de la APIA sprijin financiar în mod necuvenit pentru câte 511,89 hectare, respectiv suma totală de 499.741,55 lei (126.357 de euro).

Într-un alt dosar va fi judecată Delia Petrescu (fostă Mercioiu), director executiv la APIA – Centrul Județean Gorj (la data faptelor), pe care anchetatorii o acuză de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înșelăciune și instigare la fals intelectual.

DNA susține că tatăl acesteia, inculpat și el în dosar, a obținut de la APIA, fără drept, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei.

Un alt șef din APIA la data comiterii faptelor, respectiv Romică Pavel Anculia, director al APIA Caraș-Severin la momentul săvârșirii faptelor, a fost deferit justiției pentru complicitate la luare de mită, trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Alături de el, dar în dosare separate, vor fi judecați mai mulți edili din același județ, respectiv Ioan Vetreș, primar al comunei Armeniș, Ion Stoia, primarul comunei Forotic, Viorel Mitea Roșca, primar al comunei Brebu, Ion Țicheriu, viceprimar al comunei Brebu, și Ion Moșoarcă, primar al comunei Grădinari.

Potrivit procurorilor anticorupție, dosarele acestora au fost deschise pentru fraudarea fondurilor europene și naționale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli și utilizatorilor de terenuri.

DNA mai informează că, pentru infracțiuni similare, a fost trimis în judecată Iulian Popa, primar al comunei Secăria din Prahova, într-un dosar în care un alt inculpat este acuzat că a obținut pe nedrept fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei.

Tot în decembrie 2013, DNA a trimis-o în judecată șpe Otilia Arjocu, consilier la APIA Gorj – Centrul Local Motru, în legătură cu subvenții de 73.436,43 lei încasate necuvenit de un alt inculpat din dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×