Ministrul Dușa, după accidentul aviatic de la Cluj: „Nu am ce le reproșa angajaților din MApN. Trei elicoptere erau pregătite, dar era ceață”

Ministrul Dușa, după accidentul aviatic de la Cluj: Nu am ce le reproșa angajaților din MApN. Trei elicoptere erau pregătite, dar era ceață
Publicat: 21/01/2014, 16:33
Actualizat: 22/01/2014, 11:22

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, afirmă că nu li se poate reproșa nimic subalternilor săi din MapN legat de întârzierea cu care au fost localizate și găsite victimele accidentului aviatic de ieri, din județul Cluj.

„Nu vreau să comentez ce au făcut sau n-au făcut alte instituții ale statului, dar în ceea ce privește angajații MapN-ului nu am ce să le reproșez, pentru că nu li se poate reproșa nimic. Tot ce ține de noi, MapN-ul, a fost făcut. La ora 16:30 era deja dat ordinul de decolare pentru elicopterele de căutare, pentru început ar fi trebuit să decoleze unul, iar alte două dacă situația din teren ar fi impus-o”, a declarat ministrul MapN, Mircea Dușa, pentru gândul.

Potrivit acestuia, elicoptere militare nu au putut decola din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în principal din cauza ceții dese.

„Am văzut și eu în ziare și la televiziuni tot felul de comentarii și vreau ca un lucru să fie bine înțeles de toată lumea, inclusiv de cei care își tot dau cu părerea pe tema asta: eu nu pot risca să ridic un elicopter pe ceață și în condiții meteo nefavorabile, cum au fost cele de ieri. Asta ar însemna să pun într-un grav pericol și echipajul, și aeronava”, a ținut să precizeze Dușa.

Avionul Spartan era pregătit de decolare

În continuare, ministrul Apărării a mai spus că, luni, de la ora 18, pe aeroportul militar București era pregătit de decolare un avion Spartan, dotat cu toate echipamentele medicale necesare, pentru transportarea răniților de la Cluj la București, dacă ar fi fost necesar.

„Până la urmă n-a mai fost nevoie, au rămas deocamdată la Cluj. Însă, avionul și echipajul sunt în continuare în stand by și, dacă e nevoie, pot decola în orice moment, în maximum o jumătate de oră sunt în aer și până la Cluj nu fac mai mult de 50 de minute”, a adăugat ministrul.

În continuare, acesta a mai afirmat că, de luni de la ora 18, au fost puse în stare de alertă toate unitățile militare din Garnizoana Cluj, iar două grupe de militari au și participat la operațiunile de căutare, „numai că într-o zonă la câțiva kilometri de locul unde căzuse avionul, care le-a fost repartizată de cei de la ISU, de aia nici n-au putut ajunge la locul accidentului”.

„Și, în continuare, la solicitarea celor de la Comandamentul pentru Situații de Urgență, MApN-ul e pregătit să pună la dispoziție toate forțele necesare și toate mijloacele tehnice, în orice moment”, a mai spus Dușa.

Cât privește rapoartele cerute de vicepremierii Dragnea și Oprea tuturor ministerelor implicate în gestionarea accidentului de ieri, ministrul Dușa a precizat: „E vorba, pe partea noastră, a MapN-ului, de un raport despre tot ce v-am spus că au făcut structurile ministerului în cadrul operațiunilor de căutare și salvare, raport care va fi predat până deseară, cel mai târziu.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula