Ministrul Dușa, după accidentul aviatic de la Cluj: „Nu am ce le reproșa angajaților din MApN. Trei elicoptere erau pregătite, dar era ceață”

Ministrul Dușa, după accidentul aviatic de la Cluj: Nu am ce le reproșa angajaților din MApN. Trei elicoptere erau pregătite, dar era ceață
Publicat: 21/01/2014, 16:33
Actualizat: 22/01/2014, 11:22

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, afirmă că nu li se poate reproșa nimic subalternilor săi din MapN legat de întârzierea cu care au fost localizate și găsite victimele accidentului aviatic de ieri, din județul Cluj.

„Nu vreau să comentez ce au făcut sau n-au făcut alte instituții ale statului, dar în ceea ce privește angajații MapN-ului nu am ce să le reproșez, pentru că nu li se poate reproșa nimic. Tot ce ține de noi, MapN-ul, a fost făcut. La ora 16:30 era deja dat ordinul de decolare pentru elicopterele de căutare, pentru început ar fi trebuit să decoleze unul, iar alte două dacă situația din teren ar fi impus-o”, a declarat ministrul MapN, Mircea Dușa, pentru gândul.

Potrivit acestuia, elicoptere militare nu au putut decola din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în principal din cauza ceții dese.

„Am văzut și eu în ziare și la televiziuni tot felul de comentarii și vreau ca un lucru să fie bine înțeles de toată lumea, inclusiv de cei care își tot dau cu părerea pe tema asta: eu nu pot risca să ridic un elicopter pe ceață și în condiții meteo nefavorabile, cum au fost cele de ieri. Asta ar însemna să pun într-un grav pericol și echipajul, și aeronava”, a ținut să precizeze Dușa.

Avionul Spartan era pregătit de decolare

În continuare, ministrul Apărării a mai spus că, luni, de la ora 18, pe aeroportul militar București era pregătit de decolare un avion Spartan, dotat cu toate echipamentele medicale necesare, pentru transportarea răniților de la Cluj la București, dacă ar fi fost necesar.

„Până la urmă n-a mai fost nevoie, au rămas deocamdată la Cluj. Însă, avionul și echipajul sunt în continuare în stand by și, dacă e nevoie, pot decola în orice moment, în maximum o jumătate de oră sunt în aer și până la Cluj nu fac mai mult de 50 de minute”, a adăugat ministrul.

În continuare, acesta a mai afirmat că, de luni de la ora 18, au fost puse în stare de alertă toate unitățile militare din Garnizoana Cluj, iar două grupe de militari au și participat la operațiunile de căutare, „numai că într-o zonă la câțiva kilometri de locul unde căzuse avionul, care le-a fost repartizată de cei de la ISU, de aia nici n-au putut ajunge la locul accidentului”.

„Și, în continuare, la solicitarea celor de la Comandamentul pentru Situații de Urgență, MApN-ul e pregătit să pună la dispoziție toate forțele necesare și toate mijloacele tehnice, în orice moment”, a mai spus Dușa.

Cât privește rapoartele cerute de vicepremierii Dragnea și Oprea tuturor ministerelor implicate în gestionarea accidentului de ieri, ministrul Dușa a precizat: „E vorba, pe partea noastră, a MapN-ului, de un raport despre tot ce v-am spus că au făcut structurile ministerului în cadrul operațiunilor de căutare și salvare, raport care va fi predat până deseară, cel mai târziu.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte