Tânăr condamnat la 9 ani de închisoare după ce a ucis o fată de 16 ani, mutat în centru de detenție

Tânăr condamnat la 9 ani de închisoare după ce a ucis o fată de 16 ani, mutat în centru de detenție
Publicat: 03/02/2014, 19:43
Actualizat: 01/04/2019, 22:29

Un tânăr din Hunedoara care în 2008, la vârsta de 16 ani, și-a ucis fosta iubită, din gelozie, și a fost condamnat la nouă ani de închisoare beneficiază de legea mai favorabilă aplicabilă odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri penale, fiind transferat din penitenciar într-un centru de detenție.

Președintele Tribunalului Hunedoara, judecătorul Mihaela Timișan, a declarat, luni, că instanța a admis sesizarea comisiei de evaluare din Penitenciarul Bârcea Mare, privind aplicarea legii mai favorabile în cazul tânărului care și-a ucis iubita, transmite corespondentul Mediafax.

„Instanța a admis sesizarea comisiei constituită la Penitenciarul Bârcea Mare cu privire la condamnat și a înlocuit pedeapsa de nouă ani închisoare aplicată condamnatului, deținut în Penitenciarul Bârcea Mare, prin sentința penală nr.129/14.04.2009 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durată de nouă ani. De asemenea, instanța a dispus anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Hunedoara pe numele tânărului. Persoana condamnată a executat în regim de reținere, arest preventiv și detenție perioada de la data de 29 iulie 2008 până la data de 1 februarie 2014”, a declarat președintele Tribunalului Hunedoara.

Din durata măsurii educative se scade perioada executată până la data hotărârii.

În iulie 2008, Lucian Hoară, care la vremea aceea avea 16 ani și renunțase la școală, a fost reținut după ce a recunoscut că și-a ucis cu un cuțit fosta prietenă, de aceeași vârstă, supărat că l-a părăsit și că avea un nou iubit. Corpul fetei a fost găsit de un prieten al tânărului, care a anunțat Poliția.

Polițiștii l-au găsit pe tânăr la o oră după descoperirea crimei, într-un cartier de la marginea Hunedoarei.

Adolescentul a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare, în aprilie 2009.

Intrarea în vigoare a celor două coduri – penal și de procedură penală – a stârnit un întreg val de reacții, printre care și din partea președinției. Printre reglementările reclamate în spațiul public se numără și cea legată de interceptări, care, spun unele voci, nu le-ar mai da posibilitea procurorilor să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea din urmă să fie înștiințate.

În acest context, premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, miercuri, mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiției. Ponta a precizat că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale „față de fapte, și nu față de persoane”.

Un număr de 122 de deținuți au fost puși în libertate sâmbătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal și noul Cod de procedură penală, informa Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de deținuți, a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție, mai preciza sursa citată.

Aproximativ 400 de deținuți ar putea beneficia de legea mai favorabilă, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, anunța, vineri, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Conform sursei citate, la nivelul tuturor unităților penitenciare s-au constituit și au funcționat comisii mixte. Acestea au fost formate din judecători, procurori și personal administrativ. Sarcina acestora a fost de a evalua incidența legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor și a măsurilor educative privative de libertate, având în vedere intrarea în vigoare a noilor coduri – penal și de procedură penală.

Comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoană, cuantumul și stadiul executării fiecărei pedepse, vor identifica situațiile care pot fi de natură să atragă aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, dacă este cazul, a reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție, cu menționarea datei estimative la care se împlinește durata pedepsei reduse și vor identifica orice alte date, informații și situații pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Devine obligatoriu în România din 1 iulie. Decizie pentru proprietarii de locuințe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×