Cum a fost sărbătorită în România Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. GALERIE FOTO

Publicat: 03/04/2014, 20:23
Actualizat: 30/07/2014, 14:58

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost sărbătorită miercuri, 2 aprilie, și în țara noastră. La București, aproximativ 200 de persoane – printre care părinți, copii, membri ai asociațiilor și fundațiilor din cadrul Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) sau simpli susținători – au participat la o serie de evenimente menite să atragă atenția asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din România.

În Parcul Colțea din Piața Universității manifestanții au recompus funda-puzzle, simbol al luptei pentru cauza autismului, apoi au pornit într-un marș de solidaritate către Parcul Unirii. De acolo au fost lansate în aer sute de baloane albastre.

Seara, de la ora 21:00, Ateneul Român și clădirea Parlamentului României au fost luminate în albastru, ca parte a campaniei internaționale „Light It Up Blue”.

La fel s-a întâmplat și în alte orașe din țară. Au fost luminate în albastru Primăria și Turnul Ștefan din municipiul Baia Mare, Primăria municipiului Bistrița Năsăud și Turnul Catedralei Evanghelice din Bistrița Năsăud, Casa Sfatului din Brașov, Primăria Brașov, Cetatea Brașov, Cazinoul din Cluj-Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăriile Dăbuleni și Băilești (Dolj), Primăria Iași, Universitatea „Al. I Cuza” Iași, Universitatea „Petre Andrei” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Ișai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, Primăria municipiului Pitești și clădirea Consiliului Județean Suceava.

„Trebuie să arătăm că suntem mulți, dacă vrem să ne facem auziți. Trebuie să fim uniți”, a declarat Carmen Ghercă, președinta FEDRA, pentru gândul.

În plus, Carmen Ghercă a precizat că nevoia unor astfel de manifestări este cu atât mai mare, cu cât în România există încă un oarecare scepticism cu privire la dezvoltarea și integrarea în societate a bolnavilor de autism, iar posibilitatea de a oferi ajutor este încă redusă din cauza datelor insuficiente.

„La nivel național nu există o statistică exactă, fiindcă pentru asta toți părinții care au un copil bolnav de autism ar trebui să depună actele necesare pentru obținearea unui certificat de handicap. Ori mulți dintre ei nu fac acest pas fie pentru că se gândesc că un asemenea document ar fi o amprentă negativă pusă pe copilul lor, fie pentru că nu vor sau nu pot să recunoască problema pe care o are copilul. E foarte greu pentru că părinții nu beneficiază de consiliere psihologică atunci când medicii pun un astfel de diagnostic. E un șoc foarte mare”, a explicat Carmen Ghercă.

Președinta FEDRA îi încurajează pe părinții care se confruntă cu o astfel de situație să fie încrezători și, totodată, realiști: „Important este să recunoști că fiul sau fiica ta are o problemă și să încerci să îl ajuți, să mergi mai departe. Copiii sunt foarte diferiți, e adevărat, însă este clar că dacă beneficiază de terapiile corecte, imediat ce este diagnosticat, de la o vârstă cât mai mică, vor avea șanse reale să ducă o viață aproape normală”.

Potrivit datelor Asociației Help Autism, chiar dacă autismul nu se poate vindeca, cu o intervenție timpurie intensivă, 47% dintre copiii bolnavi pot să se recupereze astfel încât să poată ajunge să ducă o viață independentă.

În lume, un băiat din 84 și 1 fetiță din 157 suferă de autism. În România, 1 la 100 de copii se naște cu TSA, a precizat pentru gândul Carmen Ghercă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×