Salariul mediu net a crescut cu un leu în februarie

Salariul mediu net a crescut cu un leu în februarie
Publicat: 07/04/2014, 10:24
Actualizat: 06/02/2016, 02:23

În industria fabricării produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, în hoteluri și restaurante, de 957 lei.

„Indicele câștigului salarial real pentru luna februarie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 99,8%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Avansul salariului mediu net față de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanțe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producții și încasărilor mai mari, în funcție de contracte.
În fabricarea produselor din tutun, câștigurile au crescut cu 32,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă cu 10,5%-12,5%. Creșteri mai reduse, între 5%-10%, au fost înregistrate în în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

Totodată, în activitățile de editare, de spectacole, culturale și recreative, cele profesionale, științifice și tehnice, de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrÇŽri audio și activități de editare muzicalÇŽ; activități de difuzare și transmitere de programe), comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), activitățile de poștă și de curier și în fabricarea produselor textile salariile, salariile s-au apreciat în februarie cu 2%-3,5%.

Scăderi ale câștigurilor medii nete au fost raportate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (cu 10,6%), în activitățile de servicii anexe extracției, depozitare și auxiliare pentru transport (cu 4,5%-7%), iar în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicații, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii) reducerile au fost cuprinse între 2,5% și 4%.

Salariile nete din fabricarea substanțelor și a produselor chimice, captarea, tratarea și distribuția apei, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția minereurilor metalifere s-au diminuat cu 2-2,5%.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: învățământ (-1,2%) și sănătate și asistență socială (-0,5%). În administrația publică câștigului salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decât în luna ianuarie 2014”, se mai spune în comunicat.
Față de februarie 2013, câștigul net s-a apreciat cu 4,7%, iar indicele câștigului salarial real a fost de 103,6%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?