Oficial NATO: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est

Oficial NATO: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est
Publicat: 10/04/2014, 10:22

Potrivit postului american de televiziune, generalul Philip Breedlove, din cadrul forțelor aeriene americane, a declarat în acest interviu pentru agenția americană Associated Press (AP) că nu va „exclude implicarea niciunei națiuni, inclusiv a Statelor Unite”.

Miniștrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO i-au dat lui Breedlove termen până marți să propună „pași” care să asigure membrii Alianței Nord-Atlantice aflați cel mai aproape de Rusia că celelalte state membre le susțin. „În esență, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene și maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliați”, a declarat generalul pentru AP.

„Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenționez să le prezint mai devreme”, a adăugat el.

Întrebat din nou dacă militari americani ar putea să fie trimiși în primele linii, în statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american de patru stele a răspuns „nu voi îndepărta contribuții din partea niciunei națiuni”.

La finalul unei conferințe NATO la Paris, Breedlove a declarat pentru AP că prezența militară rusă în apropierea frontierei Ucrainei este neschimbată.

Pentru a ilustra aceste afirmații, membri ai personalului generalului au furnizat agenției americane fotografii efectuate de un satelit comercial în care, afirmă ei, apar avioane de război, elicoptere de luptă, blinadte, artilerie și o brigadă aeropurtată sau din cadrul forțelor speciale, în locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina și Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov.

Un analist de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul la Washington, a declarat, după ce a văzut fotografiile, că forțele care apar în imagini nu par să efectueze exerciții, ci că ar fi „în pregătire de luptă”.

„Ceea ce vedem acolo este o forță de aproximativ 40.000” de oameni, a declarat Breedlove, apreciind că este vorba despre „o armată interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armată care dispune de toată aprovizionarea și facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, dacă îi sunt date”.

Activele ruse includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicații și bruiaj, a precizat generalul.
Obiectivele Kremlinului rămân neclare, a declarat comandantul NATO. Forța ar putea rămâne pe loc doar pentru a intimida Ucraina prin prezența ei, ar putea porni spre sud pentru a crea un pod terestru cu Crimeea, ar putea avansa de-a lungul coastei Mării Negre către portul ucrainean Odesa și enclava separatistă moldoveană Transnistria sau ar putea invada estul Ucrainei, unde etnici ruși cer unirea cu Rusia, a apreciat generalul.

NATO și-a consolidat deja misiunile de patrulare în spațiul aerian al statelor baltice și efectuează zilnic misiuni de supraveghere AWAC în spațiul aerian al României și Poloniei. Breedlove a mai declarat că a primit suficiente angajamente în domeniul maritim din partea statelor membre NATO cât să fie efectuate manevre maritime în forță până la sfârșitul anului.

Partea oferirii unor asigurări „terestre” este „dificilă”, „deoarece aceste măsuri, cele mai costisitoare, dacă nu sunt efectuate corect ar putea să pară provocatoare”, a declarat generalul, subliniind că toate operațiunile aeriene, terestre și pe mare „pe care încercăm să le efectuăm” sunt de „natură defensivă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ