Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache vor să conducă mișcarea olimpică din România. Cine alege noul președinte al COSR

Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache vor să conducă mișcarea olimpică din România. Cine alege noul președinte al COSR
Pe 29 mai se va alege noul președinte al COSR, Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache fiind cei trei candidați
Publicat: 01/05/2014, 15:10
Actualizat: 27/09/2018, 21:30

Miza președinției Comitetului Olimpic Sportiv Român, pentru care și-au depus candidatura Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache, este una uriașă, dacă ne gândim la capitalul de imagine pe care îl oferă această funcție. Octavian Morariu, spre exemplu, cel care a eliberat postul, a fost un președinte mai mult decât discret, cu rezultate slabe la Jocurile Olimpice, a reușit să ajungă membru CIO și președinte al Federației Europene de Rugby.

Cine alege noul președinte

Din punct de vedere tehnic, toți cei trei candidați trebuie să fie, și sunt, membri COSR, pentru că numai un reprezentant al organizației poate deveni președinte, a spus Ioan Dobrescu, care explică și ce urmează: validarea candidaturilor, aprobarea lor de Comitetul executiv al COSR și alegerile din 29 mai: „Este o comisie de validare a candidaturilor, din care eu nu fac parte, care adună candidaturile, toate datele de acolo sunt cântărite, iar după Comisia de Etică se reunește Comitetul Executiv, care ia la cunoștință ce s-a decis și validează candidaturile. Iar mai departe se organizează alegerile conform statutului”, a explicat Puiu Dobrescu, cel care mai spune că noul președinte va fi ales de Adunarea Generală a COSR, care cuprinde 123 de membri, dar asta nu înseamnă că vor fi 123 de voturi, pentru ponderea voturilor nu este egală: ”În statutul COSR federațiile sunt diferențiate prin prisma performanțelor sportive, participarea la olimpiade, iar atunci ponderea votului este diferențiată. Au 4 voturi federațiile olimpice cu performanțe la olimpiade, 3 voturi au federațiile participante la olimpiadă, dar fără medalii, 2 voturi — federații recunoscute de CIO și 1 vot — federațiile naționale recunoscute și olimpionii sau personalitățile vieții sportive care se regăsesc în structura adunării generale a COSR”.

Pentru a câștiga din primul tur, un candidat trebuie să întrunească 50 la sută plus unu din voturile exprimate, circa 90, iar în caz contrar va mai avea loc un tur de scrutin cu cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi.

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX

”Experiența pe care am acumulat-o în atâția ani de zile în administrația sportivă, vârsta, performanța sportivă în primul rând, pentru că vorbim de olimpism, m-au determinat să candidez. Întotdeauna am fost optimistă, pentru că altfel nu ajungeam la performanțele pe care le-am obținut. Îmi place foarte mult locul întâi, dar nu înseamnă că dacă nu voi ieși președintele COSR va fi un eșec ieșit din comun pentru mine. Trebuie să dăm toți dovadă de fair-play, să pornim frumos în această cursă și la sfârșit să ajungă cel mai bun, iar noi să-l încurajăm și să fim alături de el, ca să facem lucruri frumoase pentru sportul românesc”, a spus Lipă după depunerea candidaturii, cea care a reușit în câteva propoziții să ne prezinte cu CV de invidiat, din care lipsește, însă, titlul de cea mai bună canotoare a secolului XX, recordul de șase prezențe onsecutive la Jocurile Olimpice sau cele 8 medalii olimpice, dintre care 5 de aur

Una dintre cele mai mari campioane din istoria României a acumulat, în cei câțiva ani în care a condus FR de Canotaj sau Clubul Sportiv Dinamo, suficientă experiență pentru a conduce și destinele mișcării olimpice.

Octavian Bellu, antrenorul din Cartea Recordurilor

Octavian Bellu, cel mai mare antrenor din istorie, intrat și în Cartea Recordurilor cu cele peste 300 de medalii aduse României de la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene, a fost președinte al Agenției Naționale pentru Sport între 2007 și 2009, deci se poate lăuda că are experiența necsară pentru a conduce o asemena organizație, și mai are și sprijinul antrenorilor din sport, pentru că a insistat mereu pe o mai mare stimulare a celor care aduc medaliile: ”În programul și strategia mea nu vin cu soluții miraculoase, nu am făcut niciodată promisiuni fără acoperire, dar cred că nu trebuie să dezarmăm și să încercăm ce putem să mai facem pentru Rio să iasă onorabil, dar din experiența asta nefastă să ne apucăm să ne organizăm pentru 2020. De acum trebuie selecționați copiii, stabilite colectivele tehnice, dar, mai mult decât atât, trebuie să ne întoarcem atenția către acești oameni care fabrică medaliile. Sportivi, antrenori, federații, cluburi, spre ei trebuie să ne îndreptăm toată atenția”.

Alin Petrache, favoritul lui Octavian Morariu

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, vicepreședinte COSR și deputat PSD, a fost primul care și-a depus candidatura, pe 23 aprilie, și este favoritul fostului președinte Octavian Morariu, în parte pentru că sunt prieteni buni și pentru că s-au ocupat amândoi de dezvoltarea aceluiași sport.

”De cinci ani conduc Federația Română de Rugby, aici am reușit să arăt modelul de management sportiv în care cred, acesta fiind locul în care am demonstrat cu fapte și cu rezultate, lucrurile bune pe care le pot face pentru sportul românesc. Sunt tânăr, am energia, dar și pregătirea și experiența necesare pentru a conduce COSR”, declara Alin Petrache la depunerea candidaturii sale.

Ce calități trebuie să aibă viitorul președinte

Toți cei trei candidați au calități necesare pentru a fi un bun manager al COSR, dar nu este suficient, pentru că cei care îl vor alege pe noul președinte vor ține seama de câteva criterii. „Trebuie să fie un bun comunicator și spă aibă o relație foarte bună cu sponsorii, mai ales în această perioadă grea”, a declarat, pentru gândul, Puiu Dobrescu, cel care i-a stat alături lui Morariu timp de zece ani, și poate că din această cauză este obligatoriu ca viitorul președinte să știe cel puțin două limbi străine, una dintre condițiile care, dacă nu sunt îndeplinite, pot duce chiar la invalidarea candidaturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Pedeapsa primită de un american după ce și-a îngropat soția de vie
×