Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache vor să conducă mișcarea olimpică din România. Cine alege noul președinte al COSR

Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache vor să conducă mișcarea olimpică din România. Cine alege noul președinte al COSR
Pe 29 mai se va alege noul președinte al COSR, Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache fiind cei trei candidați
Publicat: 01/05/2014, 15:10
Actualizat: 27/09/2018, 21:30

Miza președinției Comitetului Olimpic Sportiv Român, pentru care și-au depus candidatura Elisabeta Lipă, Octavian Bellu și Alin Petrache, este una uriașă, dacă ne gândim la capitalul de imagine pe care îl oferă această funcție. Octavian Morariu, spre exemplu, cel care a eliberat postul, a fost un președinte mai mult decât discret, cu rezultate slabe la Jocurile Olimpice, a reușit să ajungă membru CIO și președinte al Federației Europene de Rugby.

Cine alege noul președinte

Din punct de vedere tehnic, toți cei trei candidați trebuie să fie, și sunt, membri COSR, pentru că numai un reprezentant al organizației poate deveni președinte, a spus Ioan Dobrescu, care explică și ce urmează: validarea candidaturilor, aprobarea lor de Comitetul executiv al COSR și alegerile din 29 mai: „Este o comisie de validare a candidaturilor, din care eu nu fac parte, care adună candidaturile, toate datele de acolo sunt cântărite, iar după Comisia de Etică se reunește Comitetul Executiv, care ia la cunoștință ce s-a decis și validează candidaturile. Iar mai departe se organizează alegerile conform statutului”, a explicat Puiu Dobrescu, cel care mai spune că noul președinte va fi ales de Adunarea Generală a COSR, care cuprinde 123 de membri, dar asta nu înseamnă că vor fi 123 de voturi, pentru ponderea voturilor nu este egală: ”În statutul COSR federațiile sunt diferențiate prin prisma performanțelor sportive, participarea la olimpiade, iar atunci ponderea votului este diferențiată. Au 4 voturi federațiile olimpice cu performanțe la olimpiade, 3 voturi au federațiile participante la olimpiadă, dar fără medalii, 2 voturi — federații recunoscute de CIO și 1 vot — federațiile naționale recunoscute și olimpionii sau personalitățile vieții sportive care se regăsesc în structura adunării generale a COSR”.

Pentru a câștiga din primul tur, un candidat trebuie să întrunească 50 la sută plus unu din voturile exprimate, circa 90, iar în caz contrar va mai avea loc un tur de scrutin cu cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi.

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX

”Experiența pe care am acumulat-o în atâția ani de zile în administrația sportivă, vârsta, performanța sportivă în primul rând, pentru că vorbim de olimpism, m-au determinat să candidez. Întotdeauna am fost optimistă, pentru că altfel nu ajungeam la performanțele pe care le-am obținut. Îmi place foarte mult locul întâi, dar nu înseamnă că dacă nu voi ieși președintele COSR va fi un eșec ieșit din comun pentru mine. Trebuie să dăm toți dovadă de fair-play, să pornim frumos în această cursă și la sfârșit să ajungă cel mai bun, iar noi să-l încurajăm și să fim alături de el, ca să facem lucruri frumoase pentru sportul românesc”, a spus Lipă după depunerea candidaturii, cea care a reușit în câteva propoziții să ne prezinte cu CV de invidiat, din care lipsește, însă, titlul de cea mai bună canotoare a secolului XX, recordul de șase prezențe onsecutive la Jocurile Olimpice sau cele 8 medalii olimpice, dintre care 5 de aur

Una dintre cele mai mari campioane din istoria României a acumulat, în cei câțiva ani în care a condus FR de Canotaj sau Clubul Sportiv Dinamo, suficientă experiență pentru a conduce și destinele mișcării olimpice.

Octavian Bellu, antrenorul din Cartea Recordurilor

Octavian Bellu, cel mai mare antrenor din istorie, intrat și în Cartea Recordurilor cu cele peste 300 de medalii aduse României de la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene, a fost președinte al Agenției Naționale pentru Sport între 2007 și 2009, deci se poate lăuda că are experiența necsară pentru a conduce o asemena organizație, și mai are și sprijinul antrenorilor din sport, pentru că a insistat mereu pe o mai mare stimulare a celor care aduc medaliile: ”În programul și strategia mea nu vin cu soluții miraculoase, nu am făcut niciodată promisiuni fără acoperire, dar cred că nu trebuie să dezarmăm și să încercăm ce putem să mai facem pentru Rio să iasă onorabil, dar din experiența asta nefastă să ne apucăm să ne organizăm pentru 2020. De acum trebuie selecționați copiii, stabilite colectivele tehnice, dar, mai mult decât atât, trebuie să ne întoarcem atenția către acești oameni care fabrică medaliile. Sportivi, antrenori, federații, cluburi, spre ei trebuie să ne îndreptăm toată atenția”.

Alin Petrache, favoritul lui Octavian Morariu

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, vicepreședinte COSR și deputat PSD, a fost primul care și-a depus candidatura, pe 23 aprilie, și este favoritul fostului președinte Octavian Morariu, în parte pentru că sunt prieteni buni și pentru că s-au ocupat amândoi de dezvoltarea aceluiași sport.

”De cinci ani conduc Federația Română de Rugby, aici am reușit să arăt modelul de management sportiv în care cred, acesta fiind locul în care am demonstrat cu fapte și cu rezultate, lucrurile bune pe care le pot face pentru sportul românesc. Sunt tânăr, am energia, dar și pregătirea și experiența necesare pentru a conduce COSR”, declara Alin Petrache la depunerea candidaturii sale.

Ce calități trebuie să aibă viitorul președinte

Toți cei trei candidați au calități necesare pentru a fi un bun manager al COSR, dar nu este suficient, pentru că cei care îl vor alege pe noul președinte vor ține seama de câteva criterii. „Trebuie să fie un bun comunicator și spă aibă o relație foarte bună cu sponsorii, mai ales în această perioadă grea”, a declarat, pentru gândul, Puiu Dobrescu, cel care i-a stat alături lui Morariu timp de zece ani, și poate că din această cauză este obligatoriu ca viitorul președinte să știe cel puțin două limbi străine, una dintre condițiile care, dacă nu sunt îndeplinite, pot duce chiar la invalidarea candidaturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?