Atacați de Ponta, „intelectualii lui Băsescu” au mers la Cotroceni. Șeful statului: Nu am niciun complex față de intelectuali. Niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor

Atacați de Ponta, intelectualii lui Băsescu au mers la Cotroceni. Șeful statului: Nu am niciun complex față de intelectuali. Niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor
Publicat: 09/05/2014, 18:49
Actualizat: 06/06/2014, 12:07

Alături de Patapievici, au mai fost decorați Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu și Călin Peter Netzer.

„Evenimentul de azi e un semn de recunoștință, nu neapărat a președintelui. Mulți confundă un moment de decorare cu momentul în care președintele oferă ceva. Nu. Președintele doar recunoaște merite și nu o face în numele lui, ci în numele națiunii pe care oamenii decorați o servesc”, a spus Traian Băsescu în timpul ceremoniei de la Palatul Cotroceni. Șeful statului a precizat că se află în fața unei părți a intelectualității române, pe care a încercat să o înțeleagă „în exigențele ei”, chiar dacă nu a înțeles-o întotdeauna „în scrisul ei, în opera ei”.

„Asta nu e vina lor, ci a mea. Nu am niciun complex pentru intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor”, a adăugat Băsescu.

„Ați fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara noastră”, a spus Gabriel Liiceanu în discursul de acceptare. „Timp de 10 ani nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care credem că în chip matur trebuia să ne așezăm și vă mulțumim”, a adăugat acesta.

Administrația prezidențială: Liiceanu, un model pentru tânăra generație

Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, o ceremonie de decorare a unor personalități culturale și ale societății civile.

În cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, președintele i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de ofițer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generație”.

Președintele Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației”.

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, decorația i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației”.

Horia-Roman Patapievici era la acel moment președintele ICR.

Președinția nu a confirmat că decorația care i-a fost înmânată vineri lui Patapievici este cea conferită în 2010.

Criticul literar Dan C. Mihăilescu, printre cei decorați

În cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, șeful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Călin Peter Netzer cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru excepționala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului «Poziția copilului» cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală și contribuția remarcabilă în promovarea cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate, ca exponent al tinerei generații de regizori români”.

Președintele Traian Băsescu i-a mai conferit directorului Muzeului Național Cotroceni, Adina Rențea, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer „în semn de înaltă apreciere pentru competența și profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea și patrimoniului cultural național, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ținută la Palatul Cotroceni”.

În cadrul aceleiași ceremonii, șeful statului i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor scriitorului și criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian și realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, „în semn de înaltă apreciere pentru competența și profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii românești, pentru implicarea directă și constantă în organizarea și promovarea acțiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului «Cotroceni – porți deschise culturii»”.

Președintele Traian Băsescu a trimis, marți, președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministru, pe de o parte, și președintele României, potrivit unui comunicat al Președinției.

În sesizarea adresată Curții Constituționale de președintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieș și Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea „unor indivizi care au gestionat greșit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei „au avut deseori opinii anti-românești sau chiar fasciste” și că, dacă președintele dorește să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună