FC Dinamo a depus dosarul pentru a intra în insolvență. Ce riscă echipa de fotbal. Reacția patronului Ionuț Negoiță

FC Dinamo a depus dosarul pentru a intra în insolvență. Ce riscă echipa de fotbal. Reacția patronului Ionuț Negoiță
Publicat: 14/05/2014, 15:09
Actualizat: 14/05/2014, 16:13

UPDATEAcționarul majoritar al FC Dinamo, Ionuț Negoiță, a declarat, miercuri, într-o scrisoare deschisă, că singura soluție pentru ca gruparea pe care o conduce să aibă un viitor este reorganizarea prin insolvență, arătându-și disponibilitatea de a vinde acțiunile deținute.

„Concluzia generală și unanimă este că, în acest moment, singura soluție pentru ca viitorul lui Dinamo să existe este reorganizarea prin insolvență și crearea unui moment zero. Am căutat toate soluțiile posibile și am sperat până în ultimul moment. Ce s-a întîmplat însă recent a fost picătura care a umplut paharul, picătură care m-a convins că acest club, fără o reforma radicală, nu mai are nicio șansă la viitor. O nouă datorie de cîteva milioane a apărut din senin. Este vorba despre taxele de publicitate neplătite de club în ultimii cinci ani. În condițiile în care, aproape în fiecare săptămâna din ultimul an de zile, au apărut tot felul de noi datorii făcute în trecut și lăsate la dospit în sertare până a venit momentul oportun, clubul trebuie trecut prin acest proces, fie și doar pentru a află odată pentru totdeauna care este proporția reală a jafului derulat în ultimul deceniu la Dinamo”, a declarat Negoiță.

Acționarul dinamovist și-a arătat încă o dată disponibilitatea de a vinde acțiunile pe care le deține în totalitate sau parțial, precizând însă că va susține în continuare cheltuielile de funcționare a clubului: „Pînă atunci, îmi exprim încă o dată întreagă disponibilitate de a coopta sau de a vinde acest club unui partener care poate face mai mult decât fac eu pentru Dinamo. A nu se înțelege că abandonez clubul Dinamo. De-a lungul întregului proces demarat, voi rămâne alături de echipa și voi susține cheltuielile de funcționare. În plus, voi caută soluții pentru redresarea acestei situații. Spun aceste lucruri cu gustul amar pe care poate să-l aibă un dinamovist de bună credință, care a riscat totul pentru a salva acest club. Mai bine de șase luni am căutat parteneri sau oameni dispuși să preia Dinamo. Cei cu care m-am întâlnit, nejudecand cu sufletul, că mine, mi-au transmis foarte clar: acest club trebuie întâi vindecat de cancer, pentru a putea purta discuții serioase. Pentru unii, care nu înțeleg dimensiunea jafului de la Dinamo, această zi poate fi una tristă. Vreau să-i asigur pe toți dinamoviștii că această zi înseamnă renașterea. Este prima zi din viitorul lui Dinamo. Singurul viitor care poate există – unul în care trebuie să știm să suferim pentru a ne putea bucura la final, unul în care trebuie să înțelegem că pentru a ne vindeca e nevoie să ne tratăm. Chiar dacă acest tratament este extrem de dureros. Astăzi, mai mult că oricând, toată suflarea dinamovistă trebuie să strângă rândurile. Dinamo va redeveni ceea ce a fost odată. Numai împreună putem reuși”.

Suma pe care Negoiță afirmă că a investit-o la Dinamo până în acest moment se ridică la 14 milioane de euro. „Am preluat clubul Dinamo București în luna martie a anului trecut. Judecând în mare parte cu sufletul, am simțit atunci că trebuie să salvez acest club. Și am făcut-o, clubul Dinamo obținând în două rânduri licență necesară pentru a rămâne în prima Liga. Efortul a fost unul enorm și a însemnat o investiție de peste 14 milioane de euro. Față de ultimii ani, în condițiile unor datorii enorme moștenite în urmă unui deceniu criminal din istoria lui Dinamo, am reușit să aducem echipa pe un loc patru, pentru prima oară după o lungă perioada în care formația s-a clasat sub această poziție. Vorbeam despre un deceniu criminal din istoria lui Dinamo, pentru că acest club a fost jefuit în mai multe feluri de-a lungul acestei perioade, fie că vorbim despre episoade clare astăzi, precum Dosarul Transferurilor, fie despre episoade ce s-au petrecut în spatele ușilor închise. Astfel, au rezultat transferuri, contracte cu jucători ori contracte comerciale foarte păguboase pentru club, dar extrem de avantajoase pentru unii dintre foștii acționari sau firmele acestora. Rezultatul jafului a fost unul extrem de dureros și palpabil: un club afundat în datorii, aproape fără nicio șansă la viitor”, a mai declarat acționarul dinamovist.

Dosarul a fost înregistrat cu numărul 16020/3/2014 în numele societății FC Dinamo 1948 SA, care administrrează clubul de fotbal din Liga I. Tribunalul București nu a acordat încă un termen pentru acest dosar.

Instanța va analiza cererea FC Dinamo și în cazul în care o va accepta va numi un administrator judiciar. Acesta din urmă va întocmi tabelul preliminar de creanțe până la un termen stabilit de Tribunalul București.

FC Dinamo este al cincilea club de Liga I care intră în insolvență în ultimii doi ani după FC Rapid, Gloria Bistrița, Universitatea Cluj și Oțelul Galați.

Omul de afaceri Ionuț Negoiță a devenit majoritar la Dinamo, în luna martie 2013, după ce a preluat acțiunile deținute de Nicolae Badea și pe cele ale lui Dragoș Săvulescu.

Negoiță a devenit acționar la Dinamo la începutul lunii august 2012, când a cumpărat, pentru o sumă de „câteva milioane” de euro, un pachet de 30 la sută din acțiunile clubului rămase în proprietatea lui Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu după retragerea lui Cristian Borcea. O proporție de 10 la sută din acțiunile FC Dinamo se află în portofoliul vechii societăți care a administrat gruparea „alb-roșie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×