Jill Biden și Maria Băsescu vizitează Muzeul Satului

Jill Biden și Maria Băsescu vizitează Muzeul Satului
Publicat: 22/05/2014, 10:05
Actualizat: 29/07/2014, 17:55

Vicepreședintele american Joe Biden și președintele României, Traian Băsescu, s-au întâlnit, miercuri dimineață, la Palatul Cotroceni, întâlnire urmată, la 10.45, de o declarație de presă în grădina Palatului.

În acest timp, soțiile lor, Jill Biden și Maria Băsescu, vizitează împreună Muzeul Satului.

PROGRAMUL LUI JOE BIDEN ÎN ROMÂNIA

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, și-a început, marți, vizita la București printr-un scurt discurs în fața militarilor români și americani care participă la un exercițiu militar comun și cărora le-a mulțumit pentru serviciile aduse celor două țări, întâlnirile cu oficialii urmând să aibă loc miercuri.

Pe un soare arzător, militarii români și americani participanți la exercițiul Carpathian Spring 2014 l-au așteptat răbdători, adăpostindu-se la umbră, pe numărul 2 de la Casa Albă, Joe Biden, aflat într-un miniturneu european, care cuprinde România și Cipru.

Biden era așteptat să aterizeze la București la 14.25, dar, din motive de securitate, prima aeronavă a sosit la 14.52, iar cea de-a doua la 15.00.

Joe Biden a coborât din Air Force Two în costum, dar a ajuns la Baza 90, unde era așteptat de membrii forțelor terestre și aeriene, purtând o scurtă militară, pe care o folosește de obicei la astfel de întâlniri.

Joe Biden și soția sa, Jill, au venit la Baza 90, însoțiți de ministrul de Externe, Titus Corlățean, cel care a întâmpinat delegația la aeroport, și de ministrul Apărării, Mircea Dușa.

În calitate de gazdă, Mircea Dușa a vorbit primul, mulțumindu-i vicepreședintelui american pentru „sprijinul constant” acordat de SUA și pentru „angajamentul solid” privind dezvoltarea și intensificarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Totodată, Dușa a precizat că România s-a transformat dintr-un consumator, într-un furnizor de securitate, iar „sprijinul american a fost decisiv la nivelul asistenței financiare, a donațiilor de echipament și în domeniul consilierii, pregătirii, educației și sănătății”.

A urmat Joe Biden, care și-a început discursul într-o notă relaxată, lăudând vremea frumoasă de la București.

„Este foarte cald aici. Mi s-a spus că o să fie mai rece, dar mulțumesc pentru vremea minuntată”, a spus vicepreședintele SUA, dându-și jos scurta militară.

Discursul lui Biden s-a axat pe evidențierea cooperării în special în domeniul militar și de securitate dintre România și SUA, în diferite teatre de operațiuni din lume.

Totodată, trimisul lui Barack Obama a ținut să ofere din nou garanții României, asigurând-o că națiunile din cadrul NATO nu sunt niciodată singure.

„Dumnezeu să binecuvânteze America, Dumnezeu să binecuvânteze România și Dumnezeu să protejeze trupele noastre”, și-a încheiat Biden discursul care a durat mai puțin de 10 minute.

După alocuțiune, Biden și soția sa au dat mâna cu militarii din primul rând, după care au plecat la Ambasada SUA, unde au fost întâmpinați de un grup de copii.

Seara, Joe Biden și soția sa Jill au petrecut aproximativ o oră la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei.

La ieșirea din restaurant, vicepreședintele SUA s-a oprit și la un chioșc de unde și-a cumpărat o înghețată la cornet.
În timp ce se îndrepta, alături de soție, către mașinile din coloana oficială, Biden a fost salutat de mai mulți trecători, între care și un american.

Întâlnirile cu oficialii au fost rezervate pentru a doua zi a vizitei lui Joe Biden. Și Jill Biden, soția vicepreședintelui american, va avea un program la București.

Miercuri, vicepreședintele SUA urmează să se întâlnească la Palatul Cotroceni cu președintele Băsescu, apoi la Palatul Victoria cu premierul Ponta, iar vizita se va încheia în urma unui discurs în fața unui număr de invitați din societatea civilă.

Traian Băsescu și Joe Biden au programate, de la ora 9.30, convorbiri tête-à-tête, urmate de discuții cu participarea membrilor delegațiilor oficiale și o declarație de presă comună, care va fi susținută, de la ora 10.45, în Grădina Palatului Cotroceni.

Vicepreședintele SUA va fi primit la Palatul Victoria de către premierul Victor Ponta la ora 11.25, iar de la ora 11.45 va avea loc întrevederea celor două delegații. La ora 13.00 vor fi susținute declarații de presă în holul de onoare.

Palatul Victoria va deveni o fortăreață cu prilejul vizitei vicepreședintelui SUA, Joe Biden, a spus, marți, premierul Victor Ponta.

Palatul Victoria a găzduit, marți, în prezența, prim-ministrului Victor Ponta, festivitatea de premiere a câștigatorilor celei de a 11-a ediție a competiției „Școala Europeană”, desfășurată sub patronajul Parlamentului European. „Sunteți norocoși, imediat după această festivitate și după ședința de guvern, clădirea aceasta va deveni o fortăreață pentru că, mâine, vicepreședintele Statelor Unite va fi aici și măsurile de securitate nu vor mai permite vreo două-trei zile să organizăm acest eveniment”, le-a spus Ponta participanților.

Imediat după festivitate, premierul Ponta a inspectat personal sala din Palatul Victoria în care va avea, miercuri, o întrevedere cu vicepreședintele Biden, având ultimul cuvânt asupra modului în care va fi organizată sala și va decurge întâlnirea.

Sala în care va avea loc discuția celor doi înalți demnitari a fost folosită și în trecut pentru vizita fostului președinte al SUA George W. Bush, iar în astfel de cazuri, ținând cont că ferestrele încăperii dau spre stradă, serviciile specializate au luat măsuri suplimentare de securizare a sălii. Paza în jurul Palatului Victoria a fost întărită deja de câteva zile, iar numărul forțelor de ordine va fi suplimentat pe perioada vizitei vicepreședintelui SUA.

De la ora 14.15, la Sala Unirii din Palatul Cotroceni, vicepreședintele SUA urmează să susțină o alocuțiune, acesta fiind momentul final al vizitei sale oficiale la București.

Cătălina Mihai, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?