SOS Infertilitatea: Propunem modificarea Legii adopției; doar 743 de sentințe de încuviințare în 2013

SOS Infertilitatea: Propunem modificarea Legii adopției; doar 743 de sentințe de încuviințare în 2013
Publicat: 02/06/2014, 09:44
Actualizat: 02/06/2014, 14:22

Asociația „SOS Infertilitatea” prezintă, cu ocazia Zilei Naționale pentru Adopție (2 iunie), punctul său de vedere privind drepturile și sănătatea copiilor aflați în sistemul de protecție specială din România, precum și o propuneri pentru remedierea situației actuale grave în care se regăsesc copiii din acest segment.

SOS Infertilitatea arată mai întâi că, potrivit datelor statistice publicate la începutul anului, în jur de 60.400 de copii beneficiază, în prezent, de măsuri de protecție specială. Dintre aceștia, circa 46.900 au un plan individualizat de protecție având ca finalitate reintegrarea în familia naturală și numai 3.700 beneficiază de planuri având ca finalitate adopția. Pentru alți circa 4.700, se ajunge la revizuirea planului individualizat de protecție tardiv, în situația în care, pentru majoritatea, singura soluție sustenabilă rămâne direct integrarea socio-profesională.

Din cei peste 60.000 de copii aflați în sistemul de protecție specială, în prezent mai puțin de 3.300 au deschisă procedura de adopție. În termeni reali, arată asociația, această situație se traduce prin faptul că mai puțin de 5,5% din acești copii beneficiază de șansa de a se dezvolta în cadrul stabil al unei familii iubitoare, restul de 94,5% continuând să trăiască într-un sistem alimentat de bugetul public al României, la limita subzistenței, acumulând în fiecare zi noi probleme de sănătate și decalaje de dezvoltare severe, iremediabile, fiind lipsiți de confortul și echilibrul unei vieți normale, de care s-ar fi bucurat dacă s-ar fi aflat în grija unor părinți responsabili. „Dintre acești copii, circa 4.000 au vârste de până la doi ani (segmentul vizat cu preponderență de către adoptatori), însă dintre aceștia mai puțin de 800 sunt adoptabili, ceea ce arată ineficiența funcționării sistemului de adopții, principala responsabilă pentru situația dramatică în care se regăsește majoritatea copiilor care beneficiază de măsuri de protecție specială. Din acest motiv, cei mai mulți devin în scurt timp greu adoptabili, fiind lipsiți pentru totdeauna de șansa vieții într-o familie”, precizează SOS Infertilitatea.

În ciuda numărului uriaș de beneficiari ai sistemului, în 2013 au fost pronunțate doar 743 de sentințe de încuviințare a adopției, în condițiile în care, în cursul aceluiași an, au fost eliberate 1.630 de atestate de persoană/familie aptă să adopte, subliniază reprezentanții asociației.

Mai mult, dintre persoanele/familiile atestate, doar 460 au ajuns într-o procedură de potrivire practică. Pentru restul, atestatul de adopție a rămas un document inutil, un simplu generator de inconveniente birocratice, mai arată SOS Infertilitatea.

În completarea „peisajului sumbru construit de cifrele de mai sus”, în fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonați în maternități și în secții de spital, mai avertizează sursa citată.

În acest context, SOS Infertilitatea propune, în primul rând, modificarea fundamentală a Legii 273 din 21 iunie 2004 privind procedura adopției, prin renunțarea la prevederea conform căreia este necesar consimțământul rudelor copilului până la gradul al patrulea pentru deschiderea procedurii de adopție internă și înlocuirea acesteia cu necesitatea consultării familiei (incluzând cel mult părinții firești și rudele până la gradul al doilea) în cazul unor termene rezonabile, cu respectarea strictă a acestora în aplicarea legii.

Reprezentanții asociației propun, de asemenea, facilitarea și încurajarea adopțiilor, în toate situațiile recomandate de cadrul legal.

O altă propunere vizează implementarea tuturor măsurilor necesare pentru aplicarea efectivă și eficientă a prevederilor legislative în vigoare și sancționarea celor care ignoră sau nu aplică, în mod deliberat, aceste prevederi. „Raportul Oficiului Român pentru Adopții aferent anului 2013 arată că nerespectarea legii a fost mai degrabă regula, nu excepția, ceea ce indică o situație concretă gravă la nivelul întregului sistem”, spun cei de la SOS Infertilitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Consumul de alcool „până la leșin” poate duce la Alzheimer
×