Mamele pot apela Telefonul Copilului pentru sfaturi privind nevoile și îngrijirea nou-născutului

Mamele pot apela Telefonul Copilului pentru sfaturi privind nevoile și îngrijirea nou-născutului
Publicat: 12/09/2014, 17:24
Actualizat: 22/10/2014, 06:14

Asociația Telefonul Copilului a lansat, vineri, o campanie de informare și de conștientizare adresată mamelor, sub sloganul: „Telefonul Copilului le răspunde și mămicilor”. În acest fel, organizația neguvernamentală își propune să ofere tinerelor mame informații despre îngrijirea nou născutului, ajutându-le să înțeleagă nevoile acestuia.

Campania se va desfășura în 175 de maternități din țară, pentru ca femeile să afle că pot primi soluții la problemele lor printr-un simplu apel către 116 111.

„Având astfel grijă de mame, avem grijă de copii! Fiecare mamă știe că bebelușul său are nevoie de ea permanent, dar și că soțul său are nevoie de ea, că trebuie să se ocupe în continuare de treburile casnice, iar în același timp i se cere să se întoarcă mai repede la birou. Așa încât trebuie să facă față cumva tuturor acestor nevoi, chiar dacă uneori simte că e la capătul puterilor. Telefonul Copilului 116 111 vine să o asculte și să-i ofere sfaturile de care are nevoie pentru a trece mai ușor prin perioada de acomodare „, a declarat Cătălina Florea, director executiv al Asociației Telefonul Copilului și deputy regional representative Child Helpline International.

Organizația neguvernamentală precizează că orice mamă din România poate să contacteze linia telefonică de asistență 116111 pentru informațiile tradiționale privind protecția drepturilor copilului și a familiei, dar și pentru nelămuriri legate de dezvoltarea relației copil – părinte / părinți pe etape de vârstă, dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor de-a lungul etapelor de dezvoltare, educația copiilor încă din stadiul de bebeluși, depresia post-partum, iar din punct de vedere juridic mamele pot obține informații în concordanță cu legislația în vigoare referitoare la: obținerea certificatului de naștere, concediul pre și post natal, concediul maternal, indemnizația de creștere a copilului, concediul paternal, dar și orice alte informații din spectrul protecției drepturilor copilului și familiei.

În 2013, la linia telefonică de asistență gratuită 116111 au beneficiat de informare si consiliere specializată 2.176 de mame, cele mai multe solicitând sprijin pentru cazuri de abuz asupra copiilor (660), consiliere juridică (318) și consiliere psihologică (304).

„Referitor la problemele legate de abuz, mamele au sesizat în principal violență fizică (41,97 la sută), abuzul emoțional (26,53 la sută) sau forme ale abuzului sexual și trafic de minori (11,81 la sută). În ceea ce privește consilierea juridică, 58,49 la sută dintre mame au sesizat situații de încredințare a copilului, dreptul la vizită, părăsirea țării cu un minor, recunoașterea paternității, dreptul copilului la pensie alimentară, menținerea legăturilor personale, iar 41,51 la sută au avut nevoie de informații privind dreptul la concediul de creștere a copilului, îndemnizația de creștere a copilului până la un an, respectiv doi ani, drepturile copilului privind alocația de stat, înregistrarea tardivă a nașterii, obținerea certificatului de naștere, pensia de urmaș a copilului”, se mai arată într-un comunicat transmis agenției MEDIAFAX.

Telefonul Copilului mai precizează că dintre mamele care au au avut nevoie de consiliere psihologică, 85,52 la sută aveau nevoie de sprijin privind dezvoltarea relației copil – părinte / parinți, iar 14,48 la sută, pentru depresii, tulburări de comportament ori anxietăți ale copiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro