Apare o nouă plajă în Constanța. Unde va fi situată și în ce stadiu sunt lucrările

Apare o nouă plajă în Constanța. Unde va fi situată și în ce stadiu sunt lucrările

Lucrările de lărgire a plajei din municipiul Constanța sunt în plină desfășurare, urmând ca acestea să fie încheiate până la începutul următorului sezon estival, iar din vara lui 2015 plaja din Constanța va fi mai lată cu cel puțin 60 de metri.

Reprezentanții companiei olandeze Van Oord, antreprenor al proiectului cu fonduri europene „Protecția și reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord”, au prezentat marți, într-o conferință de presă, stadiul lucrărilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Managerul de contracte al Van Oord, Marius Stamat, a declarat jurnaliștilor că firma pe care o reprezintă are în execuție patru loturi de plajă, iar cel de-al cincilea din acest proiect, și anume zona Mamaia Sud, este realizat de Societatea de Construcții în Transporturi București. El a menționat că până în prezent au fost realizate sau se realizează diguri submerse sau diguri emerse, iar din luna decembrie va începe turnarea nisipului.

Marius Stamat a precizat că lucrările vor fi încheiate până în vara anului viitor.

„Estimăm să începem înnisiparea în zona Tomis Nord în decembrie. În prezent, s-au desfășurat și se desfășoară lucrările la diguri, digurile emerse sunt în construcție și se estimează terminarea lor în ianuarie 2015. Pentru zona Tomis Centru se lucrează la digurile emerse, cel submers este terminat, iar înnisiparea începe în ianuarie 2015. Lucrările la Tomis Sud și Eforie Nord vor fi începute în curând. Până în primăvara anului viitor estimăm ca toate lucrările să fie terminate”, a afirmat managerul de contracte al Van Oord.

El a mai spus că piatra folosită la aceste lucrări este luată din trei cariere din Dobrogea, două din județul Constanța și una din Tulcea, iar nisipul va fi adus din largul Mării Negre. În funcție de mărimea pietrei necesare și de disponibilitate au fost alese și confirmate trei cariere: Sibioara și Nicolae Bălcescu din județul Constanța și Cerna din Tulcea. (…)

„Cantitatea de nisip necesară, 3,7 milioane de metri cubi, va fi luată din mare dintr-o zonă aflată la 12 kilometri în larg, zonă pentru care au fost făcute studii ale fundului mării pentru a descoperi cele mai bune surse de nisip care să corespundă cerințelor din caietul de sarcini”, a spus Marius Stamat.

El a explicat că nisipul va fi adus în apropierea țărmului de o navă de dragaj, acesta urmând să ajungă pe plajă cu ajutorul unei tubulaturi submarine. Prin această operațiune, plajele se vor lăți cu cel puțin 60 de metri. De asemenea, în unele zone va fi amenajată plaja din nou deoarece aceasta a fost înghițită de ape în decursul anilor.

Valoarea acestui proiect este de 170.450.084 de euro din care 145.680.660 de euro finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat și 43.416 de euro contribuția beneficiarului (Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).

Prin acest proiect sunt propuse măsuri de protecție zonei de coastă împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste șapte kilometri de plajă, în cinci locații prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani