Suplimentele de fier administrate în timpul sarcinii ar putea influența riscul de autism

Suplimentele de fier administrate în timpul sarcinii ar putea influența riscul de autism
Publicat: 24/09/2014, 18:13
Actualizat: 18/05/2015, 21:34

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din cadrul Universității California din orașul Davis au descoperit că mamele cu copii diagnosticați cu autism au spus că au luat suplimente de fier de mai puține ori în timpul sarcinii în comparație cu celelalte mame. Totuși, constatarea nu este suficientă să dovedească, doar prin ea însăși, o asociere directă cu această afecțiune.

„Chiar dacă am descoperit o asociere, ea este doar o asociere, care are nevoie de a fi repetată (pentru a fi luată în considerare, n.r.)”, a declarat Rebecca J. Schmidt, coordonatoarea studiului.

„Dacă rezultatul va fi repetat, el va întări teoria potrivit căreia femeile ar trebui să urmeze recomandările specifice referitoare la consumul de fier înainte de a rămâne însărcinate, cel din timpul sarcinii și cel de după naștere și din perioada alăptării”, a adăugat ea.

Deficiența de acid folic (vitamina B) a fost și ea asociată cu riscul de autism. Atât acidul folic, cât și fierul, sunt implicate în dezvoltarea creierului fetusului și sunt de obicei incluse în vitaminile prenatale. Acesta a fost primul studiu care s-a concentrat în mod special pe consumul de fier al viitoarelor mame și riscul de autism al bebelușului.

Pentru acest studiu, autorii săi au intervievat mame din California cu copii de 2-5 luni în legătură cu multivitaminele, vitaminele prenatale și alte suplimente pe care aceste femei le-au luat înainte, în timpul și după sarcină.

Cercetătorii au inclus în chestionar și întrebări despre cerealele fortificate și alte surse alimentare de fier.

Ei au comparat răspunsurile oferite de 520 de mame cu copii diagnosticați cu maladii din spectrul autistic cu cele oferite de 346 de mame cu copii care aveau o dezvoltare considerată normală.

Mamele din grupul cu copii cu dezvoltare normală au declarat că au luat mai multe suplimente de fier și au primit doze zilnice mai mari.
Vitaminele prenatale au reprezentat cea mai mare sursă de fier pentru mamele din ambele grupuri – între 30 și 32 miligrame pe zi. Restul cantităților de fier au provenit în special din suplimentele de fier, folosite de 31% dintre mamele cu copii cu dezvoltare normală și de 25% dintre mamele cu copii diagnosticați cu autism.

Studiul a fost publicat în American Journal of Epidemiology.

În total, mamele din grupul tipic au primit în medie 57 miligrame de fier pe zi, iar cele cu copii autiști doar 51 de grame de fier pe zi.
Însă mamele din ambele grupuri au primit în general cantități mai mari decât dozele zilnice de fier recomandate. O femeie normală și fertilă ar trebui să primească 18 miligrame de fier în fiecare zi, potrivit Institute of Medicine.

În timpul sarcinii, aproape jumătate dintre femei prezintă carențe de fier, iar medicii recomandă creșterea dozei zilnice de fier la 27 miligrame și cu cel puțin alte 9 miligrame în timpul alăptării.

Potrivit tabelelor alcătuite de Institute of Medicine, nivelul superior de fier care este tolerabil pentru bărbații și femeile adulte este de 45 miligrame pe zi, însă alte studii au descoperit că femeile însărcinate din Statele Unite ale Americii primesc în general 48 miligrame pe zi din suplimente. Autorii acestui studiu consideră că aceste recomandări privind suplimentele trebuie revizuite.

Fierul în exces, din suplimente, poate fi toxic, avertizează coordonatoarea acestui studiu, însă pentru fierul din dieta zilnică, ce provine din cereale fortificate, fasole, carne roșie și ciocolată neagră, nu există niveluri stabilite de toxicitate.

Unele dintre vitaminele prenatale includ fier, însă altele, precum popularele vitamne gelatinoase, nu conțin fier. Fierul poate să provoace greață și din acest motiv anumite vitamine prenatale nu conțin fier, pe care femeile trebuie să îl ia separat, seara, înainte de a merge la culcare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice