Ce legătură este între mesajele cu tentă sexuală și începutul vieții sexuale a adolescenților

Ce legătură este între mesajele cu tentă sexuală și începutul vieții sexuale a adolescenților
Publicat: 07/10/2014, 20:45
Actualizat: 27/09/2018, 19:55

Studiul publicat în revista Pediatrics arată că mai mult de un sfert dintre adolescenții adepți ai practicii denumite „sexting”, adică trimiterea de mesaje cu conotație sexuală sau fotografii personale explicite, au mai multe șanse de a deveni activi din punct de vedere sexual în decurs de un an de la adoptarea acestui obicei. Totodată, cercetarea nu a găsit nicio legătură între „sexting” și un comportament sexual periculos ulterior.

„Nu cred că acest comportament este nou, dar modul în care este pus în practică este nou și ne sperie pe toți, cred, tocmai pentru că este nou și pentru că mesajele de acest gen pot fi partajate aproape instant cu miliarde de oameni”, a spus Jeff Temple, de la Filiala Medicală a Universității din Texas, din Galveston, Statele Unite, autorul principal al cercetării.

Profesor și psiholog, Jeff Temple a condus o echipă de cercetare care a folosit chestionare anonime pentru a studia aproape o mie de liceeni din anii terminali, din statul american Texas.

Astfel, 28% dintre adolescenți au recunoscut că trimit mesaje cu tentă sexuală. Tinerii care au spus că au trimis altora fotografii personale explicite din punct de vedere sexual, în timpul celui de-al doilea an de liceu, au declarat, în cea mai mare parte, că au făcut sex în anul următor, comparativ cu alți adolescenți.

Potrivit studiului, doar trimiterea de fotografii explicite din punct de vedere sexual a fost corelată cu o probabilitate mai mare de începere a vieții sexuale. Cererea sau doar primirea unei astfel de fotografii nu a fost corelată cu debutul vieții sexuale active.

„S-ar părea că «sextingul» este o parte a repertoriului de comportamente sexuale și cred cu tărie că aceste comportamente online și cele desfășurate în afara lumii virtuale a internetului sunt asemănătoare” a spus psihologul Temple.

Studiul are la bază o cercertare desfășurată pe durata de a șase ani, asupra unui număr de 974 de elevi adolescenți din sud-estul statului american Texas. Elevii completează periodic chestionare anonime în care dau informații despre activitatea lor sexuală, trimiterea de mesaje cu tentă sexuală și alte comportamente.

Pentru părinți și profesori, parctica „sexting” a adolescenților este problematică nu din cauza valorilor lor personale legate de sex, ci din cauză că fotografiile pot fi foarte ușor partajate cu foarte mulți oameni.

Publicarea pe internet în septembrie a unor fotografii nud ale unor celebrități ca Jennifer Lawrence și Kate Upton, de către un pirat informatic, a ridicat întrebări serioase privind tehnologia, siguranța și viața privată.

Potrivit lui Jeff Temple, părinții care descoperă că adolescenții trimit mesaje și fotografii personale cu tentă sexuală nu ar trebui să se îngrijoreze excesiv, ci mai degrabă să folosească acest lucru drept un motiv pentru discuții serioase despre sex și sănătate și subiecte adiacente.

„Cel mai important lucru la care mă gândesc legat de acest studiu și alte cercetări privind practica «sexting» este că oferă o oportunitate pentru părinți și cei din sistemul de sănătate de a vorbi cu adolescenții legat de sex și protecție în timpul actului sexual și cred că acesta este lucrul asupra căruia trebuie să ne concentrăm”, a declarat profesorul Jeff Temple.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×