România are nevoie de cărbune. Ce a promis minerilor ministrul Energiei

România are nevoie de cărbune. Ce a promis minerilor ministrul Energiei
Publicat: 26/10/2014, 21:09

Prezent la Deva la ședința Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara, la care au participat reprezentanți ai sindicatelor și ai Complexului Energetic Hunedoara, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a spus că în prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situația actuală și obligațiile asumate de țară în fața UE, se va vedea că un combustibil primar strategic pentru mixul energetic este cărbunele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem în proces de revizuire a strategiei energetice a României, iar din primele concluzii (…) cărbunele este un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României și va rămâne așa în anii care urmează. În aceste condiții, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult pentru că, repet, cărbunele rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că responsabilitatea gestionării activității revine conducerii societății și că a solicitat tuturor companiilor energetice de stat să aibă întocmite strategii de dezvoltare pe termen lung, de zece ani.

Nicolescu a menționat că prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situația actuală și obligațiile asumate de țară în fața UE, va fi prezentată până la sfârșitul lunii octombrie.

Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara s-a întrunit la solicitarea sindicatelor din energie.

Săptămâna trecută, peste 50 de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat, în fața sediului unității, nemulțumiți de eliminarea unui spor pentru energeticienii care lucrează ore suplimentare de sărbătorile legale și au cerut stabilirea unei date pentru întrunirea Comisiei de Dialog Social la Prefectură. Protestatarii au solicitat, printre altele, înfiițarea unui mix energetic, adică un preț unic al energiei electrice, rezultat prin luarea în calcul a tuturor producătorilor – termocentrale, hidrocentrale și energii regenerabile, care ar fi, în opinia lor, singura șansă de supraviețuire.

CEH Hunedoara importă 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional

Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziție publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional, în condițiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a anunțat, vineri, că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convențional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce țin de CEH și de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient și, în al doilea rând, cărbunele achiziționat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia și Paroșeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune și pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferența între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal și unul de 4.000 -4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare și uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalațiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

În aceste condiții, Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziție publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional, care are o capacitate calorică diferită de cea a cărbunelui normal.

Procedurile de achiziție se vor încheia săptămâna viitoare, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ