RA-AAPS și-a ratat din nou ținta de încasări, al treilea an consecutiv, și a rămas cu mari pierderi

RA-AAPS și-a ratat din nou ținta de încasări, al treilea an consecutiv, și a rămas cu mari pierderi
Publicat: 13/11/2014, 13:42

Noile rezultate negative ale regiei au fost incluse în bugetul rectificat pe acest an, aprobat marți de Guvern.

Astfel, dacă în luna februarie RA-APPS anunța optimist că speră și în acest an să încaseze 190 milioane lei din licitații pentru vânzarea imobilelor din portofoliu, aproape aceeași sumă calculată și ratată și anul trecut, bugetul rectificat relevă că suma obținută efectiv din încasări nu a putut depăși 75,8 milioane lei, de aproape trei ori mai puțin decât spera.

Regia a cheltuit însă peste 50 milioane lei pe salarii, inclusiv bonusuri și drepturile șefilor, și și-a bugetat 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare și protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.

Astfel, RA-APPS va înregistra și în acest an pierderi, de 57,2 milioane lei, în condițiile în care anunța că va închide anul cu profit.

La sfârșitul anului trecut, regia, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preț cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanților imobiliari care au atenționat că este nevoie de înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau de transferul acestor servicii către fir­me private, a fost obligată să își revizuiască din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări.

Aceasta era a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată în 2012, din nou pe fondul licitațiilor eșuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar a rămas cu încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puțin față de prognoza inițială.

Mai mult, RA-APPS a rămas în deficit, cu o pierdere de 65 milioane lei, aproape dublu față de anul precedent, deși miza pe profit.

În 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitațiilor eșuate.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX a indicat că și această nouă țintă a fost ratată, de fapt, la mare distanță și că vânzarea nu a decurs conform așteptărilor, RA-APPS reușind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiții, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, iar pierderea s-a cifrat la aproape 38 milioane lei.

În luna iulie 2013, premierul Victor Ponta afirma, la solicitarea presei de a explica situația, că eșecul repetat al licitațiilor RA-APPS este generat de faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieței imobiliare din urmă cu câțiva ani, dar că acum piața „a revenit la un nivel de normalitate”.

RA-APPS a scos însă la vânzare 103 imobile, dintre care a reușit să vândă în 2012 doar 14 active, iar în 2013 au fost vândute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrală și 26 cu plata în rate.

Contravaloarea activelor vândute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mică decât estimarea inițială a regiei.

Recent, RA-APPS a eșuat și în vânzarea hotelului Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliu, deoarece nu a primit nicio ofertă deși a redus prețul față de licitația anterioară, din 2007.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara anului trecut prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât prețul de pornire, dar nu mai mică decât „valoarea de inventar” a imobilului.

Întreaga operațiune a fost pregătită în contextul în care consultanți imobiliari au atenționat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție și că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative mult mai bune la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un câștig mai bun pentru stat.

Ignorând aceste atenționări, RA-APPS a fost obligată de fiecare dată, la final de an, să își revizuiască negativ estimarea bugetară inițială, pe fondul licitațiilor repetate și eșuate pentru vânzarea imobilelor, cele mai multe din lipsă de oferte.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează un număr mediu de 2.148 angajați, cu un câștig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata