Șeful Michelin Group: România ne place, dar economia nu este acolo unde am vrea să fie

Șeful Michelin Group: România ne place, dar economia nu este acolo unde am vrea să fie
Publicat: 14/11/2014, 11:04
Actualizat: 07/04/2019, 14:14

„România, Serbia și Ungaria au încă potențial, chiar semnificativ, nu neapărat în această ordine, dar am un sentiment foarte puternic vizavi de potențialul acestei zone. România ne place, nu suntem din întâmplare pe această piață. Ne place pentru că oamenii sunt foarte loiali, conștiincioși și lucrează foarte bine. Economia nu este acolo unde am vrea să fie, dar nici în Franța nu este, dar potențialul este acolo (pe piața românească, n.r.)”, a spus Senard, directorul executiv al grupului francez Michelin, la summitul global Michelin Challenge Bibendum, organizat în orașul Chengdu din China.

Michelin Group este prezent în România din anul 2001, unde deține trei fabrici, două la Zalău, județul Bihor (una produce cord melatic, utilizat la producerea anvelopelor, iar alta anvelope auto) și una la Florești (județul Prahova), tot de anvelope, investițiile pe piața locală – modernizare fabrici și training și dezvoltarea angajaților – ridicându-se la 300 milioane de euro. Michelin România are 3.000 de angajați.

Compania a mai cumpărat, la începutul anului trecut, un teren de 20 de hectare în Zalău, pentru care nu a anunțat încă vreun plan de investiții.

Pe de altă parte, Michelin a decis în acest an să închidă fabrica din Budapesta, unde lucrează 512 oameni, iar producția sub brandurile Taurus, Riken and Kormoran va fi relocată în România (Zalău), Polonia (Olsztyn) și Germania (Karlsruhe și Homburg).

În schimb, grupul a realizat o investiție de 170 milioane de euro în Serbia.

Lansat în 1998, Michelin Challenge Bibendum reunește reprezentanți din domeniul auto, factori decizionali din sfera politică, și oameni de știință, care încearcă să găsească soluții la provocările pe care le implică mobilitatea sustenabilă. În acest an, la Michelin Challenge Bibendum au participat 150 de companii și parteneri, la eveniment fiind lansată o Carte Verde, cuprinzâd cinci elemente care trebuie implementate pentru a răspunde provocărilor ridicate de mobilitatea urbană.

Evenimentul din acest an are loc într-un context în care companiile vin cu soluții noi de mobilitate dar și într-un moment în care poluarea a crescut în mediul urban pe întreg globul, în primul rând ca urmare a creșterii înregistrate în sectorul transportului și a numărului de mașini aflate în trafic.

Din 2011, comportamentul și așteptările populației s-au schimbat. În plus, utilizarea tehnologiilor digitale este din ce în ce mai spontană și naturală, transformare care constituie o sursă importantă de progres. În aceste condiții în doar câțiva ani, noi companii din domeniul tehnologiei au devenit jucători importanți în sectorul transportului.

Având în vedere aceste evoluții, Michelin și partenerii săi propun în Cartea Verde mai multe măsuri care să rezolve cerințele populației în ceea ce privește mobilitatea, care trebuie să fie mai ușoară, mai ecologică și mai plăcută. Aceste cerințe trebuie soluționate rapid, în special în ceea ce priveștesiguranța rutieră, emisiile de bioxid de carbon, congestia urbană și accesul la mobilitate.

„Mobilitatea va crește foarte mult în următorii ani. Suntem parte din această mobilitate. Trebuie să mergi după cerere, altfel volumele scad. În ultimii 20 de ani ne-am concentrat pe dezvoltarea de soluții de mobilitate sustenabilă. Am investit doar în ultimii trei ani, două miliarde de euro în activitatea de cercetare dezvoltare. Nu ne permitem să fim în urma avansului tehnologic, să alergăm după el, ci trebuie să fim înaintea lui”, a explicat Senard.

Din acest an, divizia din România a grupului francez a devenit centru regional pentru Europa Centrală și de Sud, coordonând activitatea din 12 țări.

Michelin România a raportat anul trecut afaceri de 2,12 miliarde lei, în stagnare. În 2010, grupul francez și-a stabilit pentru România o țintă de crește a afacerilor cu 50% până în 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ