„Ar fi o umilință să acceptăm acești bani”. Un grup de profesori de la Universitatea București refuză subvenția de 700 lei oferită de Guvern

Ar fi o umilință să acceptăm acești bani. Un grup de profesori de la Universitatea București refuză subvenția de 700 lei oferită de Guvern
Publicat: 14/11/2014, 19:03
Actualizat: 13/09/2015, 13:32

Anunțul a fost făcut de 13 cadre didactice. Acestea au transmis o scrisoare deschisă premierului Victor-Viorel Ponta și miniștrilor Remus Pricopie și Mihnea Cosmin Costoiu.

„Am fost informați de Universitatea din București, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat poate primi subvenția pentru dezvoltare profesională, în cuantum de 700 lei. Vă trimitem această scrisoare pentru a vă informa că noi, semnatarii ei, nu acceptăm primirea acestei sume. Această acțiune a Guvernului, insuficient pregătită și fără precedent în mediul universitar, pare mult prea legată de momentul alegerilor și sugerează mai degrabă dorința de a potoli nemulțumirea lucrătorilor din învățământ decât grija sinceră pentru soarta lor”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii spun că cele mai multe cadre didactice (în special cele tinere) și personalul auxiliar din învățământ muncesc în condiții indecente de salarizare, dar nu au nevoie de „demagogie și de măsuri pompieristice”, ci de o abordare corectă a problemelor din Educație, inclusiv a celor salariale.

„Considerăm că ar fi o umilință să acceptăm acești bani în condițiile în care: nu este respectat procentul de finanțare a Educației, așa cum este prevăzut de lege și, din interese politice și împotriva interesului învățământului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educației și a modificat criteriile CNATDCU”, arată semnatarii.

Ei susțin că aceste acțiuni își arată deja „efectele dezastruoase”, respectiv faptul că cercetarea performantă este descurajată, că puterea actuală pare dezinteresată de condițiile materiale grele în care trăiesc cele mai multe cadre didactice și politicul se amestecă în activitatea universitară, dând exemplu decizia cea mai recentă prin care, în mod absolut nejustificat, au fost suspendate cursurile universitare în zilele de 14 și 17.

„Îi înțelegem întru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subvenții. Mulți dintre dânșii chiar au mare nevoie de acești bani, mulți o duc foarte greu. Cu toții am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, însă noi, prin neacceptarea acestei subvenții, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra modului jignitor în care sunt tratate cadrele didactice”, notează cele 13 cadre didactice semnatare.

Scrisoarea deschisă este semnată de: Lector Dr. Crina Dăscălescu, Prof. Dr. Sorin Dăscălescu, Conf. Dr. Alexandru Gica, Conf. Dr. Radu Gramatovici, Conf. Dr. Ioana Leuștean, Prof. Dr. Laurențiu Leuștean, Prof. Dr. Liviu Marin, Prof. Dr. Liviu Ornea, Conf. Dr. Ionel Popescu, Prof. Dr. Sanda Țigoiu, Conf. Dr. Victor Țigoiu, Conf. Dr. Cristian Voica, Conf. Dr. Victor Vuletescu.

Guvernul anunța, în 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, în cadrul Programului Operațional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind „Dezvoltarea carierei didactice”, urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și minimum 40.000 profesori din mediul unversitar să primească suma de 150 euro.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, afirma recent că profesorii vor primi cât de curând cei 150 de euro cu care să își cumpere cărți sau alte materiale didactice, Ministerul de Finanțe urmând să facă, joi, plățile către inspectoratele școlare, astfel că sumele vor fi virate către destinatari în scurt timp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA