REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Listele suplimentare, peste cota de atenție. Topul localităților și județelor pe care observatorii ar trebui să fie cu ochii în turul al doilea

Publicat: 15/11/2014, 18:26

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Aproape un milion de voturi din cele 9,4 s-au dat, pe 2 noiembrie, în alte secții decât cele de domiciliu. Dincolo de studenții care au votat în centrele universitare, dincolo de aglomerațiile urbane, 2 noiembrie a prins mii de români la băi și alte câteva sute de mii „în week-end la țară”. Așa cum arată rezultatele finale ale alegerilor din 2 noiembrie, publicate de Biroul Electoral Central, din prezența semnificativă pe listele suplimentare în secțiile de votare de pe teritoriul României a avut de câștigat mai ales Victor Ponta, candidatul PSD obținând un scor mai bun decât Klaus Iohannis în 382 astfel de secții, preponderent în mediul rural. Cel al ACL ieșit în fața sa, mai ales în mediul urban, în 301 dintre secțiile în care prezența pe listele suplimentare a însemnat peste 30% din numărul celor care au venit duminică la vot. Printre cele mai populate de „străinaci”, așa cum îi numește primarul din Joița (Giurgiu) pe votanții cu buletin în altă localitate care au votat pe 2 noiembrie în sate, comunele din Giurgiu, Olt, Mehedinți, Teleorman, Călărași, Hunedoara ori Cluj le fac concurență serioasă localităților turistice cu notorietate din Prahova sau Brașov.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Gândul a făcut, pe baza rezultatelor oficiale din primul tur al alegerilor prezidențiale, topul integral al localităților în care s-a votat pe liste suplimentare în România, atât în mediul rural, cât și în cel urban, indicând și ce candidat a câștigat pe 2 noiembrie în fiecare secție de votare.

TOPUL INTEGRAL AL SECȚIILOR DE VOTARE LA CARE S-A VOTAT ÎN AFARA LISTELOR PERMANENTE

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, pe internet a apărut o petiție care să fie adresată Biroului Electoral Central după adunarea a 50.000 de semnături prin care se cere verificarea listelor suplimentare și a declarațiilor pe propria răspundere la alegerile de mâine, pentru depistarea eventualelor voturi multiple. Textul petiției semnalează o diferență de peste 3% între procentul de vot pe liste suplimentare din 2014 față de același prim tur de scrutin din 2009. „Diferența de 3.65% este mult prea mare pentru a fi justificată și creează suspiciuni majore de fraudă electorală prin vot multiplu”, arată autorii săi.

Potrivit legislației actuale, singurele care au acces la listele suplimentare, în afara instituțiilor statului implicate în alegerile, pentru a le compara, sunt partidele.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Campionii „suplimentarelor” din 2 noiembrie, în țară

Așa cum era de așteptat, în număr de voturi, grosul listelor suplimentare vine din București, acolo unde au venit la vot 111.627 de alegători cu domiciliul în altă localitate. Pe locurile următoare apar județele Cluj, Timiș și Iași, mari centre universitare. Dacă Ilfovul a devenit în ultimii ani locul în care s-au mutat, în ansambluri rezidențiale sau în cartiere de vile, bucureșteni care nu renunță la buletinul de Capitală, iar Prahova este o destinație turistică permanentă, primele județe care ridică semne de întrebare în privința voturilor pe listele suplimentare ar fi Dolj, Olt și Argeș.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

Dacă însă se ia în calcul prezența pe listele suplimentare în comparație cu numărul total de alegători care au venit la vot, 16 județe sunt peste media națională de 12%. Între acestea și Sălaj, Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Gorj, Teleorman al căror potențial turistic nu s-a făcut în ultimii ani remarcat.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

La mobilizare pe liste suplimentare, județele campioane – cu cele mai multe localități în care s-a votat pe liste suplimentare în proporție de peste 30% – sunt Cluj, Hunedoara și Mureș, urmate de Sălaj, Bihor și Mehedinți.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

Vedeți aici: REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Primele exit-poll-uri din turul II. Noul președinte: Victor Ponta sau Klaus Iohannis?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...