CIA va trece printr-o reorganizare fără precedent

CIA va trece printr-o reorganizare fără precedent
Publicat: 20/11/2014, 15:00

Potrivit ziarului, propunerea ar viza replicarea Centrului Contraterorism (CTC) din cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA) și altor entități, o idee care reflectă rolul extins și influența CTC în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Propunerea se află în „stadii preliminare”, potrivit oficialilor citați, și ar putea fi revizuită sau chiar respinsă. Foști și actuali oficiali din domeniul informațiilor și-au exprimat opoziția, pe motiv că ar produce perturbări prea mari și ar putea pune în pericol capabilități și expertiză considerate critice.

Însă Brennan își continuă eforturile, afirmă sursele citate, iar schimbările ar urma să fie printre cele mai ambițioase din istoria CIA, vizând crearea unor centre menite să se concentreze asupra unor regiuni ca China și America Latină sau probleme pentru care, în prezent, este dispersat personal în diverse componente ale Agenției.

„Este un efort major”, a declarat un fost oficial CIA de rang înalt care a lucrat cu Brennan. Întrebat dacă știe vreun exemplu de reorganizare anterioară similară ca amploare, el a răspuns că „nu cred că a existat așa ceva”.

Brennan a format în septembrie o comisie CIA care să evalueze propunerea, în cadrul unei revizuiri mai largi a structurii agenției. Într-un mesaj adresat personalului Agenției, el a citat „creșterea numărului și complexității problemelor de securitate”, ca de exemplu amenințarea continuă reprezentată de rețeaua teroristă Al-Qaida, războiul civil din Siria și incursiunea Rusiei în Ucraina.

„Sunt tot mai convins că a venit vremea să privim într-o nouă lumină modul în care suntem organizați ca Agenție și dacă structura curentă și felul în care acționăm necesită ajustarea”, se arată în mesaj, din care The Washington Post a obținut fragmente. Brennan nu prezintă niciun plan precis, dar se declară îngrijorat de faptul că diviziile actuale subminează eficiența CIA, într-o perioadă în care „nevoia de integrare nu a fost niciodată mai mare”, iar mai multe misiuni ale Agenției „depășesc limitele organizaționale” tradiționale.

În opinia unor foști oficiali, interesul lui Brennan față de reorganizare este motivat în parte de frustrarea provocată de eforturile de consolidare a informațiilor americane cu privire la criza din Siria, care s-a transformat dintr-un război civil într-un „incubator pentru grupări teroriste”.

Comisiei interne i s-a cerut să efectueze o „examinare vastă” și urmează să prezinte „recomandări cu privire la oportunitatea unor schimbări, iar dacă da, ce este necesar să se facă”, a declarat Dean Boyd, un purtător de cuvânt al CIA. El a precizat că această examinare este în curs, iar „ofițerii nu și-au prezentat concluziile încă”.

Veterani CIA, inclusiv unii care s-au întâlnit cu membri ai comisiei, spun că aceasta a primit o „libertate largă”, fără să se aștepte să susțină ideea lui Brennan. Ei precizează că activitatea comisiei se concentrează asupra evaluării acestei reorganizări majore avute în vedere de către directorul CIA.

În discuție este structura existentă de la începuturile Agenției, personalul fiind împărțit în patru directorate majore. Cele mai cunoscute sunt National Clandestine Service (NCS) – care trimite ofițeri de caz în străinătate cu misiuni de spionaj și efectuează operațiuni sub acopeire și Directorate of Intelligence – care folosește mii de analiști, a căror sarcină principală este să ofere președintelui Obama o perspectivă asupra evoluțiilor globale și altor decidenți politici. Mai există un directorat concentrat asupra științei și tehnologiei și unul însărcinat cu logistica operațiunilor în străinătate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Aerostar şi Lockheed Martin deschid primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa, la Bacău
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Aceste mașini au INTERZIS! Se introduc noi restricții de circulație
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
De ce nu este bine să aduni scoicile de pe plajă
×